Американський Центр допомоги цивільним особам закликає захистити людей в Авдіївці

Дата: 03 Лютого 2017
A+ A- Підписатися

Громадська організація Центр допомоги цивільним особам під час конфлікту (CIVIC), що базується у Вашингтоні, занепокоєна ескалацією конфлікту у східній Україні, зокрема, впливом на 25 тисяч цивільних осіб в Авдіївці. В організації закликають всі сторони конфлікту негайно здійснити проактивні кроки для запобігання загибелі та пораненню людей, пошкодженню їхньої власності.

Про це йдеться у заяві CIVIC, переданій Центру інформації про права людини.

У CIVIC наголошують, що численні випадки жертв серед цивільного населення і широкомасштабне використання важкої артилерії та реактивних систем залпового вогню з 29 січня 2017 року є  порушенням Мінських угод. І ситуація погіршується тим, що цивільні особи в Авдіївці залишились без електрики, опалення, водопостачання, в умовах сильних морозів.

“Умови для цивільних осіб в Авдіївці є екстремальними,” – підкреслив виконавчий директор організації Федеріко Борелло.

“Ми закликаємо усі сторони конфлікту розглядати безпеку цивільних осіб у якості пріоритетного завдання, а також здійснити проактивні кроки для запобігання випадкам загибелі людей та поранень, пошкодження їхньої власності, а також для вирішення загалом проблем шкоди цивільним особам, коли такі випадки трапляються,” – пишуть автори звернення.

Водночас, в організації вітають ті заходи уряду України, які він здійснює для зменшення ризиків та задоволення потреб цивільних осіб, а також підтримують рішення президента визначити “захист цивільних осіб” у якості одного з трьох найважливіших пріоритетів у галузі безпеки у нинішньому конфлікті.

Також в організації рекомендують уряду затвердити документ щодо захисту цивільних осіб та підтримки тих, хто постраждав від конфлікту, подібно до тих документів, які затвердили США та НАТО, але адаптованого до українських реалій. У CIVIC також посилаються  на рекомендації у своєму звіті “Ми боїмося тиші”, який було оприлюднено у листопаді 2016 року.

Місія Центру з питань цивільних осіб в умовах конфлікту (CIVIC) полягає в поліпшенні захисту цивільних осіб в умовах конфліктів у різних кутках світу. CIVIC закликає і радить міжнародним організаціям, урядам, військовим та нерегулярним збройним силам приймати й реалізувати на практиці правила, що запобігають завданню шкоди цивільному населенню. А в разі, коли цивільним особам шкоди завдано, організація наполягає на потребі компенсації шкоди та наданні допомоги після завершення конфліктів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter