Cекретар РНБО Олексій Данілов виступив “категорично проти” будь-яких стрімів із фронту

Дата: 20 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Секретар Ради національної безпеки та оборони (РНБО) Олексій Данілов виступив “категорично проти” будь-яких стрімів з фронту: на його переконання, тільки військові мають вирішувати, де і яку інформацію про використання зброї поширювати.

Таку думку він висловив в ефірі Українського радіо.

Олексій Данілов. Джерело: УНІАН

За інформацією Данілова, росіяни мають наказ цілеспрямовано відшукувати та знищувати ті види озброєння, які нещодавно отримали та почали застосовувати Збройні сили України. До того ж передчасне повідомлення інформації з фронту може призвести до втрат серед українських військових, сказав він.

Він наголосив на тому, що саме військові можуть вирішувати, де і яку інформацію поширювати, а також категорично проти висловився проти стрімів і подібних речей, коли це стосується війни.

“У запису можна дещо дивитися, коли вже пройде певний час, коли ця техніка відійде на відповідну відстань від місця, де вона відпрацювала”, – сказав Данілов.

Інформація, яка надходить із фронту, є вкрай чутливою. Через кожну з новин, якщо вона подається некоректно, невчасно і з похибкою, можна втратити українських військових, підкреслив секретар РНБО.

“Вважати, що ми маємо в режимі онлайн тримати всю інформацію з фронту, – це трошечки вийти за рамки певних процесів”, – зазначив він.

Як зазначив юрист Євген Воробйов, на сьогодні в Україні є чітко визначені нормативно-правові акти, які забороняють поширювати ту чи іншу інформацію. Це наказ №73 головнокомандувача “Про організацію взаємодії між Збройними Силами, іншими складовими сил оборони та представниками засобів масової інформації на час дії правового режиму воєнного стану”. У додатку до нього є перелік того, що не можна поширювати.

Також діє ст. 114-2 Кримінального кодексу України “Несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану”. Вона також передбачає певну заборону поширення інформації. Санкція за порушення її норм – від трьох до дванадцяти років позбавлення волі.

“Якщо ви щось стрімите й не підпадаєте під заборони, то юридично ви можете це робити”, – сказав він.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter