Це неприйнятно: в ОБСЄ прокоментували публікацію ГПУ списку зрадників після “воскресіння Бабченка”

Дата: 05 Червня 2018
A+ A- Підписатися

Публікація так званого списку зрадників, який дозволила собі прес-секретар генпрокурора Юрія Луценка після заяв про спецоперацію СБУ у справі Аркадія Бабченка, є неприйнятною.

Про це заявив представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір, передає прес-служба організації.

30 травня після оголошення СБУ про те, що смерть журналіста Аркадія Бабченка була спецоперацією українських силовиків, прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган виклала в себе на сторінці у Facebook список журналістів та активістів, які критикували владу після нібито вбивства.

“Додавайте в коментарі тих, хто підняв чергову зраду”, – написала тоді вона.

До списку “зрадників” ГПУ потрапили журналістка Мирослава Гонгадзе, голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко та багато інших.

У відповідь на такі дії Арлем Дезір порекомендував українській владі втрутитися і припинити подібну практику.

“Публікація списку, включаючи імена журналістів, звинувачуючи їх у зраді, є неприйнятною і небезпечною. Це може мати серйозні наслідки для безпеки журналістів. Журналісти і ЗМІ повинні мати можливість відкрито і вільно висловлювати свою думку. Таврування тих, хто критично налаштований, як зрадників, ставить їх під великий ризик, і це – неприйнятно”, – зауважив він.

Нагадаємо, що 30 травня генпрокурор України Юрій Луценко на спільній прес-конференції з головою СБУ Василем Грицаком розказав, що вбивство російського журналіста Аркадія Бабченка в Києві, яке нібито скоїли невідомі, виявилося спеціальною операцією правоохоронців із затримання терористів.

Одразу після інформації про вбивство Бабченка, міжнародні та українські організації виступили із заявами. Так, у заяві Amnesty International Ukraine йшлось про те, що ситуація з убивством показує неспроможність української влади захистити громадянське суспільство.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter