Бригади “швидких” почали навчати надання допомоги в разі хімічної та ядерної небезпек

Дата: 05 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

В Україні близько 10% бригад екстреної медицини були перенавчені й переформатовані на надання допомоги в разі хімічної, біологічної та ядерної небезпеки.

Про це повідомив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Фото: Explainer

Йдеться про спеціально облаштовані бригади, які мають антидоти, костюми або засоби індивідуального захисту для надання допомоги потерпілим у зоні ураження.

“Повністю бути готовими, наприклад, до застосування зброї масового ураження майже неможливо. Зараз ми більше фокусуємося на тому, щоб підготувати систему, щоб вона могла швидко виявляти будь-які ризики”, – заявив Кузін.

За його словами, у деяких регіонах уже пройшли тренінги для фахівців з дозиметрії та радіаційного захисту. Основна функція таких фахівців – забезпечити ефективне реагування в області.

Кузін також зазначив, що в Дніпрі були проведені навчання, у межах яких відпрацьовували евакуацію населення в разі аварійної ситуації на Запорізькій АЕС. Кожна громада встановлює свої схеми оповіщення населення – від гучномовців до дворових чатів або оголошень.

Раніше ZMINA писала, що в Україні створили спеціальний чат-бот “Хімічна (не)Безпека! Як Діяти” на випадок хімічної атаки або техногенної аварії. Якщо українцям загрожуватиме хімічна небезпека, у чат-боті мають з’явитися інструкції, як швидко і правильно реагувати.

Нагадаємо, застосунок “Повітряна тривога” тепер попереджає не лише про повітряну тривогу, а й про хімічну і радіаційну небезпеку та інші загрози. Користувачі отримуватимуть звуковий сигнал-попередження та інструкцію дій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter