Болгарія посилила покарання за злочини на ґрунті ненависті щодо ЛГБТ-людей

Дата: 01 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

28 липня парламент Болгарії ухвалив поправки до Кримінального кодексу, що передбачають суворіше покарання за злочини, скоєні з мотивів нетерпимості за ознакою сексуальної орієнтації, а також криміналізацію розпалювання ворожнечі за цією ознакою.

Про це повідомляє болгарське видання The Sofia Globe. 

Ілюстративне зображення. Фото: Associated Press

Поправки передбачають, що покаранням за умисне вбивство, скоєне на основні гомофобних чи расистських мотивів, може бути увʼязнення на строк від 15 до 20 років або довічне позбавлення волі.

Також посилюють покарання за побиття, викрадення чи незаконне позбавлення волі, вчинене на ґрунті нетерпимості до певної гендерної ідентичності чи сексуальної орієнтації. 

Розпалювання ненависті через засоби масової інформації чи соцмережі тепер також вважатиметься злочином, якщо це буде повʼязано з кольором шкіри, національним походженням та сексуальною орієнтацією, а не лише з расовою та етнічною приналежністю, як це передбачалося законом раніше.

Покарання становитиме від одного до чотирьох років позбавлення волі та супроводжуватиметься штрафом від 5000 до 10 000 левів (від 103 500 до 207 000 гривень). 

Тюремне увʼязнення також загрожує тим, хто вчиняє напади на ЛГБТ-організації та псує їхнє майно.

Крім того, роботодавцям, які відмовляють ЛГБТ-людям у працевлаштуванні чи звільняють їх через їхню сексуальну орієнтацію, також світить позбавлення волі строком до 3 років.  

Правозахисний ЛГБТ-Центр “Наш світ” пише, що такі правки стали першим суттєвим законодавчим кроком на захист прав ЛГБТ-людей у Болгарії після ухвалення закону про заборону дискримінації у 2004 році. Довгі роки консервативні болгарські політики ігнорували проблему гомофобного насильства та пропаганди.

“Як і в Болгарії, ЛГБТК-спільнота в Україні теж є однією з головних жертв злочинів, мотивованих нетерпимістю. Зараз у Верховній Раді чекає на свій розгляд законопроєкт №5488, який має внести аналогічні зміни до українського законодавства. Подивимось, чи готові наші законодавці жити за сучасними європейськими стандартами, чи навіть війна з Росією не примусила їх зректися традиційних цінностей руського міра”, – зазначає “Наш світ”.

Нагадаємо, що в червні громадська організація “Українські ЛГБТ+ військові за рівні права” вчергове закликала українську владу негайно ухвалити законопроєкт №5488, що посилює кримінальну відповідальність за злочини на ґрунті ненависті за ознаками сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності, віросповідання, кольору шкіри, інвалідності тощо.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter