Бойовики “засудили” трьох полонених українських військових. Правозахиснику Максиму Буткевичу дали 13 років колонії

Дата: 10 Березня 2023
A+ A- Підписатися

На тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей бойовики “засудили” трьох українських військовополонених, серед яких правозахисник та журналіст Максим Буткевич. 

Дані про вироки є на сайті Слідчого комітету Росії. 

Владислав Шель, Віктор Похозей та Максим Буткевич

Разом з Буткевичем “засудили” Віктора Похозея та Владислава Шеля

Усім їм закидали “жорстоке поводження з цивільним населенням та застосування у збройному конфлікті заборонених методів”. Крім того, Буткевича звинуватили у “замаху на вбивство двох осіб загальнонебезпечним способом та навмисне пошкодження чужого майна загальнонебезпечним способом”, а Шеля – у “замаху на вбивство за мотивами ідеологічної та національної ненависті”. 

Бойовики відправили до колонії суворого режиму Похозея на 8,5 року, Буткевича – на 13 років, Шеля – на 18,5 року.

Щодо Буткевича, то бойовики вважають, що торік у червні він “зайшов до однієї з квартир на другому поверсі житлового багатоквартирного будинку на вулиці Гагаріна у Сєвєродонецьку, звідки побачив мирних громадян, які перебували в будинку навпроти”.

“З метою їхнього вбивства та заподіяння майнової шкоди Буткевич зробив постріл із протитанкового гранатомета по під’їзду житлового будинку. Внаслідок цього двоє цивільних осіб отримали тілесні ушкодження, також було знищено майно. У ході слідства Буткевич повністю визнав провину, покаявся у скоєному. Проведено низку експертиз, у тому числі судово-психіатричну, а також будівельно-технічну, що підтверджує розмір матеріальних збитків”, – йдеться у матеріалах “справи”

Буткевич вступив до лав ЗСУ в березні минулого року. До цього він працював журналістом на всеукраїнських каналах та британському Бі-Бі-Сі й був співзасновником “Громадського радіо”, де також працював журналістом та ведучим у 2013–2014 роках.

Близько 10 років Буткевич присвятив правозахисній діяльності, зокрема, входив до правління українського представництва Amnesty international та громадської ради при МВС. Також він координував проєкт “Без кордонів”, що допомагав шукачам притулку та українським переселенцям та протидіяв мові ворожнечі. 

Нагадаємо, що бойовики на окупованих територіях Донецької та Луганської областей вже проводили так звані “суди” над українськими військовими. До смертної кари “засудили” трьох іноземців – контрактників ЗСУ, яких полонили під Маріуполем: Ейдена АслінаШона Піннера та Саадуна Брагіма.

ZMINA докладно пояснювала, чому ці рішення незаконні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter