Бойовики в Донецьку “узаконили” привласнення українського державного і комунального майна

Дата: 05 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Бойовики “ДНР” ухвалили “закон”, яким визнали своєю всю українську державну і комунальну власність, розташовану на підконтрольній їм території.

Про це повідомляють “Новости Донбасса”.

Фото: r2p.org.ua

“Документ” передбачає, що “нерухоме майно, яке перебувало в державній власності України або комунальної власності територіальних громад, визнається власністю ДНР або муніципальною”. Також бойовики визначили порядок проведення так званої реєстрації прав на таке нерухоме майно та механізм передання цього майна.

Бойовики стверджують, що в такий спосіб урегульовують “майнові відносини з розпорядження нерухомістю, власники якої усунулися від обов’язку її утримання”. 

Незадовго до цього бойовики “ДНР” встановили на підконтрольній їм території новий порядок виявлення, обліку та прийняття в “муніципальну власність” безгосподарної нерухомості та майна загиблих. Відомості про таке майно бойовикам можуть повідомити будь-які фізичні або юридичні особи, після чого проводять так звану процедуру визнання майна “безхазяйним”.

Такі дії, за словами правозахисників, є способом шантажувати людей, які покинули свої домівки на Донбасі. 

“Я не думаю, що ті, хто фактично втратив контроль над своєю власністю, повернуться, ризикуючи більшим, ніж це втрачене майно. Думаю, що це є підстави для наших правоохоронних органів. Зокрема, в Офісі генерального прокурора є спеціальний департамент, який працює над злочинами, що вчинені внаслідок російської агресії як у Криму, так і на Донбасі. Для них це є новим завданням, щоб відстежувати такі злочини й відповідно формулювати всі кримінальні провадження, які можуть здійснюватися в цьому напрямі. Я бачу в цьому нове завдання для українських правоохоронних органів і для тих власників, які ще мають, що захистити, – вчиняти відповідні юридичні дії”,зазначав виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко.

Нагадаємо, що бойовики “ДНР” ухвалили “закон”, який передбачає кримінальну відповідальність за наклеп в інтернеті. Незадовго до цього відповідальність за наклеп посилили в Росії, що дало змогу владі там притягувати до відповідальності “за інакодумство”, зокрема, жителів окупованого Криму. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter