Бойовики не випускають з готелю в окупованій Горлівці членів місії ОБСЄ

Дата: 18 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

В окупованій Горлівці бойовики не випускають з готелю, де розташований офіс моніторингової місії ОБСЄ, членів місії. Від них вимагають відпустити затриманого 13 жовтня українськими військовими бойовика “ЛНР”. 

Про це повідомили в ОБСЄ.

Фото: телеграм-канал бойовиків “Донбасс сегодня”

О 16-й годині 17 жовтня члени місії побачили, що на автомобільних воротах, які ведуть до їхньої передової патрульної бази, бойовики повісили ланцюг із замком та додатково заблокували виїзд двома машинами з табличками “ДНР”. Окрім цього, на території встановили три намети, навколо яких зібралися принаймні чотири людини невстановлених статі та віку.

Власник готелю повідомив місії, що їм не дозволять залишати приміщення, пославшись на “накази від мера Горлівки”. Трохи згодом до членів СММ прийшли двоє чоловіків у цивільному: 

“Вони повідомили співробітникам, що їм дозволяється вільно пересуватися готелем і парковкою за ним, але їм не можна залишати приміщення готелю, поки не буде звільнений член збройних формувань, якого, як повідомлялося, затримали Збройні сили України в межах ділянки розведення в районі Золотого 13 жовтня”.

Фото: телеграм-канал бойовиків “Донбасс сегодня”

Членів місії, як ідеться у звіті, досі фактично тримають у заручниках попри те, що передова патрульна база в Горлівці є офісом, на який поширюються відповідні імунітети та привілеї. Відповідні дії щодо членів місії в ОБСЄ розглядають як порушення таких імунітетів, привілеїв, а також зобов’язань з боку тих, кому належить контроль на окупованій території.

“Необмежений і безумовний доступ до всіх районів є критично важливим для забезпечення ефективного моніторингу та інформування про ситуацію з безпекою, а також виконання інших передбачених мандатом завдань”, – наголошують у місії.

Журналіст і представник Донецька в ТКГ від України Сергій Гармаш розцінив ситуацію в Горлівці як виклик Росії іншим країнам-членам ОБСЄ.

“ОБСЄ – це 57 держав, і всі рішення в ній ухвалюються консенсусом. Тобто свою згоду на скерування СММ ОБСЄ на Донбас і гарантії імунітету її членам давала і Росія”, – написав він у фейсбуку.  

Нагадаємо, що 13 жовтня в районі КПВВ “Золоте” на підконтрольній українському уряду частині Луганщини військові затримали громадянина РФ Андрія Косяка. Бойовики стверджують, що затриманий є їхнім представником у Спільному центрі з контролю і координації режиму припинення вогню (СЦКК) та входив до групи з розмінування. Водночас у СБУ переконують, що під приводом розмінування озброєний чоловік проводив розвідку. 

Косяка, який родом з Алчевська, також підозрюють у скоєнні умисного вбивства у 2010 році.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter