Бойовики зірвали розмінування поблизу КПВВ “Мар’їнка” – штаб ООС

Дата: 27 Грудня 2018
A+ A- Підписатися

Представники збройних формувань на Донбасі зірвали розмінування поблизу КПВВ “Мар’їнка”, яке було заплановане на 27 грудня. 

Про це повідомив у Facebook штаб Операції об’єднаних сил.

Планувалося, що роботу саперів, яких зобов’язалася виділити українська сторона, будуть забезпечувати дзеркальний патруль СММ ОБСЄ та спостережна група української сторони СЦКК. 26 грудня для безпечної роботи як від Збройних сил України, так і незаконних збройних формувань були надані гарантії дотримання режиму тиші, проте, за словами штабу, бойовики в односторонньому порядку зірвали домовленості. 

“На час заходів по розмінуванню планувалося перекрити рух транспортних засобів і цивільного населення через КПВВ “Мар’їнка”. Напередодні через засоби масової інформації передбачалося попередити цивільне населення, що під час планування перетину лінії розмежування в сторону тимчасово непідконтрольних владі України районів 27 грудня необхідно скористатися послугами сусідніх КПВВ”, – зауважують військові.  

Українська сторона заявила, що такі дії “вкотре наражають на небезпеку цивільне населення, демонструють відверте нехтування Мінськими домовленостями та відверте небажання дотримуватися взятих зобов’язань” і закликала до розуміння небезпеки таких дій.

Нагадаємо, що міжнародні експерти неодноразово наголошували, що Україні слід почати розмінування Донбасу. У своїй доповіді за лютий 2018 року координатор Кластера ООН з питань захисту зазначив, що наявність мін та боєприпасів, що не розірвалися, впливає на життя двох мільйонів людей на сході України, становить загрозу життєво важливим об’єктам цивільної інфраструктури, перешкоджає свободі пересування, перекриває доступ до засобів існування та обмежує можливості для дозвілля дітей.

Україна належить до числа країн з найбільшою у світі кількістю жертв мін та інших вибухонебезпечних залишків війни. За даними Міністерства оборони, з початку бойових дій на Донбасі жертвами мін і снарядів стали 1858 осіб: кількість загиблих становила 482 людини, з них 21 дитина. Нещодавно Верховна Рада України ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект про протимінну діяльність в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter