Бойовики “ЛНР” п’ять місяців тримають у полоні журналістку

Дата: 28 Травня 2015
A+ A- Підписатися

Бойовики змінили умови звільнення луганської журналістки Марії Варфоломєєвої, яку звинувачують у коригуванні артилерійського вогню.

Як повідомляє “Телекритика“, у Луганську вже п’ять місяців у полоні бойовиків перебуває 29-річна активістка та журналістка Марія Варфоломєєва. Про це виданню повідомили луганський журналіст і громадський активіст Костянтин Реуцький і ведучий програми “Донбас реалії” на “Радіо Свобода” Олексій Мацука.

9 січня вона була викрадена озброєними людьми, що називали себе “ополченням ЛНР”. Приводом для затримання стала фотозйомка Луганська, яку, за словами журналістки, вона здійснювала для одного з харківських видань. Згодом бойовики висунули їй звинувачення в “коригуванні артилерійського вогню”, за що їй загрожує 15 років ув’язнення. За даними Олексія Мацуки, журналістці вже нібито оголосили “вирок” – 15 років позбавлення волі за рішенням так званого “КДБ ЛНР”. Костянтин Реуцький говорить, що зараз є лише результати так званого “слідства”, а “вирок” планують оголосити, коли на окупованій терористами території почне працювати підконтрольна їм судова система.

До окупації журналістка працювала у місцевому виданні “Свободный репортер”, була фрілансером у кількох центральних медіа. Брала активну участь у акціях луганського Євромайдану. В окупованому Луганську змушена була лишитися, щоб доглядати свою 73-річну бабусю, яка не могла самостійно пересуватися (на жаль, бабуся померла через кілька днів після того, як дізналася про затримання онуки).

Костянтин Реуцький, посилаючись на інформацію від людей, що ведуть переговори щодо звільнення журналістки, говорить, що її спочатку утримували у казармі одного з батальонів “ЛНР”, потім – у підвалі “МВС”, а тепер нібито у луганському СІЗО.

Бойовики в обмін на Марію Варфоломєєву вимагали звільнити кримінального злочинця, засудженого за злочини, здійснені кілька років тому та не пов’язані з подіями на сході України. Коли українська сторона погодилася на це, бойовики змінили вимоги. Група “Патріот”, а також СБУ стверджують, що займаються питанням звільнення журналістки, але досі результату немає.

Нагадаємо, 19 травня російський пропагандистський телеканал LifeNews поширив сюжет про Марію Варфоломєєву, у якому представники LifeNews проводять допит заручниці, після чого вона плаче, просить український уряд допомогти в її звільненні та відкидає всі звинувачення бойовиків. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter