Богдан проти журналістів: суд відмовився перевіряти перельоти глави офісу Зеленського

Дата: 02 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Шевченківський районний суд Києва відхилив клопотання адвокатів журналістів програми “Схеми”, в якому ті просили витребувати докази про перельоти очільника Офісу президента Андрія Богдана.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”. 

Під час підготовчого засідання адвокатам журналістів відмовили в надсиланні запитів до офіційних органів України та Російської Федерації, які б допомогли встановити істину в межах судового процесу. Саме інформація про перельоти Богдана до Росії та Білорусі, яку поширили журналісти, стала причиною позову.

“По суті, суд уже стає на бік Богдана, не захотівши встановити істину щодо його перельотів. Фактично в цій справі створено перешкоди в зборі належних доказів. Офіційне підтвердження перельотам можуть надати тільки з офіційного джерела. Яким є відповідні державні органи. Але суд каже журналістам, що ви спочатку самі зверніться до цих установ, хоча всім відомо, що вони офіційно дають таку інформацію тільки суду”, – сказав адвокат Анатолій Попов.

На його думку, саме статус Богдана впливає на таке рішення. 

“Очевидно, що журналісти захищають свої джерела і розкривати їх не будуть. Водночас суд має зібрати та дослідити всі докази у справі. Для цього він може в рамках процесу робити запити у відповідні органи. Це вимагає часу, але так і відбувається встановлення істини. У нашому випадку суддя не вважає за потрібне це робити. Схоже, на це і зроблено ставку – щоб у прискореному темпі розглянути цю справу і, очевидно, задовольнити позов”, – наголосив захисник журналістів. 

Розслідування журналістів “Схем”

Водночас адвокати Андрія Богдана не захотіли залучати до справи як співвідповідача Американське агентство з глобальних медіа, яке є відповідальним за вироблення та поширення контенту програми розслідувань.

Як відомо, наприкінці серпня Богдан подав позов про захист честі і гідності проти журналістів програми “Схеми” та Національної суспільної телерадіокомпанії України. Відповідачами в позові вказано журналістів Валерія Єгошина, Максима Савчука, Наталію Седлецьку та ПАТ “Національна суспільна телерадіокомпанія України”. Богдан вимагає спростувати інформацію про свої перельоти, зокрема до Російської Федерації та щодо перетинання білоруської повітряної ділянки кордону, яку поширили журналісти. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter