Близько 23% українців стали жертвами сексуального насилля чи домагань у дитинстві ‒ опитування

Дата: 27 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Серед 1600 респондентів, які взяли участь в опитуванні, близько 4% зазначили, що стали жертвами зґвалтування у дитинстві, 23% ‒ сексуального насилля або домагань. 

Про це йдеться у звіті дослідницької агенції  “Фама”. 

Фото з відкритих джерел

Близько 40% серед тих, хто зазнав сексуального насилля чи домагань у дитинстві, розповідали про ситуацію кому-небудь, трохи більше, 43%, – ні; а 17% – не дали відповіді на це запитання. 

Сексуальне насилля учасники дослідження трактують досить широко. 

Зокрема, йдеться про:

  • примусовий оральний секс – його у повнолітньому віці відносять до сексуального насилля 64% респондентів, 
  • проституцію – 64%; 
  • підглядання за оголеними людьми – 65%; 
  • отримання небажаних повідомлень сексуального характеру – 69%; 
  • отримання небажаних інтимних фото чи відео – 73%; 
  • ексгібіціонізм – 75%. 

14% респондентів обмежують термін сексуального насильства зґвалтуванням. І ніхто з респондентів не вважає секс за згодою у повнолітньому віці сексуальним насиллям.

Згідно з даними опитування, у сексуальному насиллі винен кривдник, а так відповіли 77% осіб. Понад 20% назвали винними кривдника і жертву. 

Найчастіше, на думку учасників опитування, скоюють сексуальне насилля щодо дітей незнайомці, некровні родичі або друзі віком 35-49 років.

Однак за даними RAINN, насправді у 8 з 10 випадків сексуальне насилля вчиняється тим, хто добре знає жертву.

Понад 60% вважають, що кривдником є чужа людина, а насправді статистика Всесвітньої організації охорони здоров’я свідчить про інше: кривду сексуального характеру щодо дітей вчиняють близькі люди. Також ми побачили, що 1/3 опитаних українців думають, що проблема сексуального насилля над дітьми не є притаманною українській культурі, що вона притаманна лише неблагополучним сім’ям“, ‒ каже Мар’яна Малачівська, керівниця дослідницької агенції “Фама”.

Опитані громадяни пояснили, що не розповідали нікому про те, що з ними сталося, бо соромилися або боялися зізнатись, думали, що їх покарають. І цей факт дуже тривожний, зауважують фахівці.

Також, згідно з результатами соціологічного опитування, понад 50% жінок і чоловіків в Україні перший сексуальний досвід отримали після 18 років. Сьогодні вік ‒ молодший.

Слово “секс” в українців викликає такі емоції, як кохання, задоволення, ніжність, довіра, збудження, відповідальність.

66% опитаних респондентів уперше дізнались про секс у віці від 9 до 13 років. Понад 40% почули про інтимні речі від друзів, 17% ‒ від батьків.

93% респондентів зазначили, що саме батьки відповідальні за секспросвіту своїх дітей, 47% вважають, що відповідальними є вчителі.

У межах нашого дослідження ми вирішили охопити відразу кілька напрямків, які б не лише допомогли зрозуміти масштаби проблеми, але й допомогли мінімізувати їх у майбутньому”, – повідомляють автори звіту.

Загалом у дослідженні взяли участь 1600 респондентів віком від 16 до 55 років. Опитування проводили в усіх регіонах, окрім тимчасово окупованих територій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter