Блогер, політбіженець чи колишній неонацист: що відомо про затриманого в Індонезії Михайла Орєшникова

Дата: 25 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

В Індонезії Інтерпол на вимогу Росії затримав блогера Михайла Орєшникова, який у 2016 році отримав українське громадянство через переслідування в Росії. Друзі стверджують, що попри українське громадянство йому заборонили контакти з українським консульством та невдовзі екстрадують як росіянина.

Про ситуацію із затриманням спочатку повідомив у своєму телеграмі українській журналіст Андрій Цаплієнко.

За його словами, блогера і музиканта Орєшникова затримали 6 листопада в аеропорту Джакарти (Індонезія) на вимогу РФ. Під час затримання в нього вилучили українські документи, а в акті затримання і подальших документах його записали громадянином Росії. Орєшникову було заборонено зв’язуватися з українським посольством, і перші тижні його тримали в одиночній камері з обмеженням у будь-яких правах (зв’язок, прогулянки, інформація).

Водночас Цаплієнко закликав українське Міністерство внутрішніх справ втрутитися та не допустити екстрадиції українського громадянина до Росії. Адже, за його словами, Орєшников “активний діяч антипутінського руху спротиву, який у 2014 році відкрито виступав проти окупації Криму, за свої дії неодноразово був затриманий поліцією РФ та катований”. А після погроз життю виїхав до України, де продовжував як блогер боротися з путінським режимом.

“Деякі мої колеги закидають Михайлові його участь у російському націоналістичному русі “Реструкт”. Але коли він опинився в Україні, то, за його словами, побачив “менталітет, протилежний рабському та радянському”. Сподіваюся, сказав щиро. Як би там не було, на сьогодні він український громадянин, а Україна має стояти за своїх”, – зазначив журналіст.

Водночас МЗС у відповідь на запит “Української правди” повідомило, що справа Орєшникова перебуває на особливому контролі Посольства України в Індонезії та Міністерства закордонних справ України, але складність у тому, що він “не оформив юридично вихід із громадянства Російської Федерації”.

“Згідно з попередніми даними, проти згаданого громадянина в Росії порушено кримінальну справу за звинуваченням у нанесенні тілесних ушкоджень. 23 листопада посол України в Індонезії провів зустріч з керівництвом Національного центрального бюро Інтерполу в Індонезії та поінформував про випадки зловживання російською стороною інструментами Інтерполу для переслідування громадян за політично вмотивованими звинуваченнями”, – зазначили в міністерстві.

Дипломатична установа України також надіслала відповідну ноту до Міністерства закордонних справ Індонезії.

У відомстві додали, що наразі затриманий перебуває в Головному управлінні поліції Джакарти та очікує на підтвердження екстрадиційного запиту від російської сторони. Український консул відвідав його в місці тримання, Орєшников провів телефонні розмови з рідними. Консул також передав засоби індивідуального захисту. За даними МЗС, скарг щодо умов утримання чи стану здоров’я затриманий не висловлював.

Також з відкритих джерел відомо, що до переїзду в Україну Орєшников був активним членом російського неонацистського руху “Реструкт” Максима Марцинкевича (Тесака) та притягався до відповідальності за насильницькі дії.

Так, ще 2009 року він був засуджений до 1,5 років в’язниці за підпал відділення міліції в Чебоксарах у межах акцій праворадикалів. У 2012–2013 роках був одним з організаторів “Русских маршей” у Чебоксарах. Тоді ж лунали звинувачення на його адресу в співпраці з російськими силовими структурами. Орєшников навіть подав до суду на блогера, який про це написав. Суд надіслав відповідні запити до МВС і ФСБ: перші заперечили, другі відмовилися відповідати, посилаючись на “державну таємницю”.

Пізніше Орєшников стає відомим як очільник чуваського осередку неонацистського руху “Реструкт” Марцинкевича-Тесака. Учасники руху в межах акцій  “Окупай-педофіляй”, “Окупай-наркофіляй” і “Окупай-виселяй” виловлювали та карали людей, яких вони підозрювали в педофілії, наркоманії та нелегальній міграції.

У 2014-му Орєшников відвідував Майдан, а пізніше попросив притулку в Україні через переслідування в Росії. У статусі біженця йому відмовили, але завдяки підтримці батальйону “Азов”, до якого він вступив, та наявності українського коріння Орєшников досить швидко отримав громадянство України.

Уже в Україні він за участю азовців організовував полювання на кшталт “Окупай-педофіляй”. 

Від 2014-го він згадується також як учасник неонацистської мережі “Misanthropic Division”.

Вів азовський подкаст “Аzov-radio”, куди, за інформацією Bellingcat, запрошував американських неонацистів з рухів, подібних до Rise Above Movement. 

Після роботи в пресслужбі “Азова” Орєшников знову зайнявся веброзробленням. У вільний від роботи час він складає ірландський техно-фолк, пише в інстаграмі про психологію, іноді виступає як діджей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter