Близько 20 тисяч кримських татар залишили півострів – Джемілєв

Дата: 27 Лютого 2017
A+ A- Підписатися

Від початку російської анексії Криму близько 20 тисяч кримських татар залишили півострів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Про це під час телемарафону “Крим. Три роки опору” заявив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, передає Крим. Реалії.

“Приблизно 20 тисяч кримських татар вже залишили Крим. На наші заклики вони відповідають: “ви ж не можете гарантувати, що завтра мого сина не вб’ють”, – тут нам відповідати нічого”, – заявив Джемілєв.

Він також додав, що стосовно кримських татар Росія використовує іншу тактику – витіснення за межі Криму.

“Створюються різні умови, щоб татари самі залишали півострів. Відразу після окупації були побоювання, що буде нова депортація кримських татар, для цього були всі передумови. Але цього не сталося”, – додав Джемілєв.

Нагадаємо, з 2014 року в Криму російською владою послідовно придушуються основні права і свободи людини. Свобода зібрань, совісті і слова на півострові фактично знищені, кримінальні справи, адміністративні арешти і штрафи присуджують людям будь-яких поглядів і сфер діяльності – журналістам, анархістам, мусульманам – тільки за висловлення своєї думки, за вивішений в автомобілі прапор, за критику влади, за спробу провести мирний пікет або збори. Із 2014 року статтю 20.3 КоАП (Публічна демонстрація нацистської символіки або атрибутики екстремістських організацій) масово використовує російська влада в політичних цілях.

Під приводом боротьби з екстремізмом масово проводять обшуки і затримання кримських татар. Арештовують за розміщені кілька років тому пости у соцмережах, а також за підтримку тих, щодо кого проводять обшуки та затримання.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму й Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію й анексію Криму незаконними й засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова й називає це “відновленням історичної справедливості”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter