Близько 1,4 мільйона переселенців не змогли проголосувати

Дата: 26 Жовтня 2015
A+ A- Підписатися

Близько 1,4 мільйона переселенців не змогли проголосувати на місцевих виборах, що проходили 25 жовтня в Україні. 

Не забезпечивши можливості для голосування внутрішньо переміщених осіб, влада не дала їм можливості реінтегруватися в громади, мешканцями яких вони зараз фактично є, зауважила координаторка виборчих і парламентських програм Громадянської мережі “Опора” Ольга Айвазовська, передає “Радіо Свобода”.

“Це велика ганьба для українського політикуму і виборів – сховати голову в пісок – це тактика, яка призвела, що рішення не було прийнято ні за, ні проти. Тому що 7 жовтня, коли розглядався законопроект, що стосується переселенців, а їх – три, один з них готували саме неурядові організації (під ними підписались депутати від різних фракцій). Депутати просто розбіглися, зник кворум і стало зрозуміло, що вже ніхто нічого не міг реалізувати на законодавчому рівні”, – каже Айвазовська.

На думку експертки Україна рано чи пізно буде змушена вирішити питання про виборчі права громадян, які покинули місця своєї реєстрації.

“Біда в тому, що з точки зору стратегії – це дуже негативне рішення. Колись нас все одно за рахунок політичного, дипломатичного, міжнародного тиску змусять прийняти це рішення, як Грузію… З точки зору стратегії ми втратили обличчя, тому що це ознака – дискримінації, це бездіяльність в частині забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб”, – сказала Айвазовська.

За оцінкою експертів, кількість виборців з окупованого Криму та окремих районів Донбасу становить близько 1,4 мільйона людей.

Нагадаємо, раніше представник Уповноваженого Михайло Чаплига заявив, що позбавлення право голосу переселенців є серйозною формою дискримінації.

Фото “Радіо Свобода”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter