Біля ОП монтують дитячий майданчик: активісти вважають, що так президент хоче “убезпечитися” від акцій протесту

Дата: 23 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Біля Офісу президента на вул. Банковій, 11, у Києві встановлять дитячий майданчик, оформлений за мотивами творів відомої української художниці Марії Примаченко. Водночас активісти вважають, що в такий спосіб влада хоче убезпечити себе від акцій протесту, які традиційно відбуваються під будівлею ОП. 

Таку думку висловила керівниця громадської організації “УкраїнаПрайд” Софія Лапіна в коментарі кореспондентці ZMINA.

Джерело: фейсбук-сторінка ВОП “Весна на граніті”

Інформація про початок монтажних робіт з’явилася на офіційному сайті ОП ще 20 липня. 

“Ігровий майданчик буде відкритий для всіх охочих у серпні цього року. Він буде безкоштовним”, – ідеться в повідомленні.

Ініціатива створення мистецького об’єкта належить Національному комплексу “Експоцентр України” (ВДНГ).

“Усі відвідувачі матимуть змогу глибше ознайомитися з українською культурою”, – заявили в Офісі президента. І запевнили, що “майданчик буде зручним і для людей з особливими потребами”.

Проте, на думку Лапіної, у такий спосіб глава держави та його адміністрація хоче унеможливити проведення акцій протесту та мітингів безпосередньо біля будівлі ОП.

Активістка розповіла, що на 30 липня “УкраїнаПрайд” разом з ГО “Інсайт” анонсували проведення тут “Рейвах-прайду”. За даними на сьогодні, на заході очікується вже понад тисячу людей.

“Але через майданчик, що монтується, найімовірніше, безпосередньо до будівлі нас не пустять під приводом на кшталт “щоб не травмувалися” тощо. Тобто, найімовірніше, доведеться стояти десь за сотню метрів від будинку, на вулиці, і, що ми там говоримо чи намагаємося донести до влади, їм буде байдуже”, – сказала Софія Лапіна.

 

Активістка переконана, що так президент “відгороджується дітьми та будівництвом від мітингарів”, демонструючи, що йому байдуже до проблем суспільства.

За словами координатора ГО “Подоляночка” Павла Калюка, у таких діях дійсно може проглядати бажання влади відгородитися від мітингарів.

“На мою думку, територія перед ОП не найзручніше місце для дитячих розваг: там спекотно, плитка, бетон, тіні немає. А ось як засіб відсунути людей подалі від будівлі, не примушуючи, а опосередковано, методом soft power, – такий майданчик дуже зручний”, – вважає він.

До того ж попереду – День Незалежності, коли в столиці проводитимуть багато заходів, зокрема й ветеранських. Влада також може захотіти “відгородити” від них будівлю ОП і всіх, хто там працює, сказав активіст.

“Але це моя особиста думка, подивимося, як воно буде”, – уточнив він.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter