Більшість ромів в Україні ведуть осілий спосіб життя – експертка

Дата: 26 Червня 2018
A+ A- Підписатися

Згідно зі статистикою, українські роми здебільшого ведуть осілий спосіб життя та більше залучені до освітнього процесу, ніж у сусідніх країнах.

Про це на прес-конференції розповіла представниця ромського фонду “Чіріклі” Зола Кондур, передає “Главком”.

За її словами, офіційно в Україні налічується понад 47 тисяч ромів, але реальні цифри можуть бути набагато більші.

“За неофіційною статистикою, яку збирали міжнародні організації – ромські посередники – в Україні загалом проживає від 200 тисяч до 400 тисяч ромів. Найбільша кількість їх налічується на Закарпатті – це 51 тисяча, друга за чисельністю Одеська область, третя – Харківська”, – повідомила вона.

При цьому Кондур зауважує, що лише 10% з усіх ромів Закарпаття ведуть так званий “кочівний” спосіб життя, який пов’язаний з пошуком роботи.

“З 51 тисячі до 10 відсотків. Але це не кочівництво. Це вимушена трудова міграція. Адже в людей немає роботи. Тому вони змушені шукати собі на прожиття”, – розповіла експертка.

Також правозахисниця розповіла про те, що залучення ромських дітей в Україні набагато вище, ніж у сусідній Білорусі, Молдові та Росії.

“Це свідчить про те, що в Україні збільшилася кількість молодих ромів, які навчаються і вступають до вишів. Є сегрегація таких дітей. Нещодавно до нашої організації звернулася мама дитини, яку дискримінувала вчителька в школі. Дитину закривали на ключ у класі. І як наслідок дитина кинула школу. І таких випадків дискримінації є багато”, – зауважила вона.

Також ромські родини неохоче віддають дітей до школи, адже стикаються з дискримінацією та побоюються за безпеку, але відсоток таких родин незначний.

За словами Кондур, у Закарпатській області, де проживає найбільше ромів, є кошти на певні ромські програми, але вони використовуються неефективно. Наприклад, було розкішно проведено свято 8 квітня – День ромів, замість використання цих коштів на соціалізацію громади. 

Нагадаємо, що в Україні близько 40 відсотків ромів не мають документів. Серед інших проблем, з якими вони зіштовхуються в Україні, – неможливість отримати медичну допомогу через відсутність документів та соціальна відчуженість представників нацменшини.

Зауважимо, що останнім часом ромська громада активно стикається з дискримінацією в Україні. Лише за декілька місяців поточного року сталась низка нападів на ромські табори в різних областях України. 23 травня на Тернопільщині група молодиків спалила ромський табір. 9 травня в селищі Рудне, поблизу Львова ромське поселення спалили невідомі. 22 квітня в Києві учасники праворадикальної громадської організації “С14” вигнали ромів з табору на Лисій горі, а також спалили їхні речі та намети. 7 червня представники “Національних дружин” Києва знищили ромський табір, що знаходився в Голосіївському парку. 

Останній напад стався 23 червня. Тоді невідомі в масках напали на тимчасовий ромський табір у лісовому масиві на околиці Львова, де проживали 14 осіб – 10 дорослих та чотири дитини. У результаті нападу загинув один хлопець, а поранення дістали четверо. Пізніше поліція Львівщини повідомила про те, що затримала дев’ять осіб, причетних до вбивства. Ними виявились учні двох львівських шкіл з ультраправої організації “Твереза та зла молодь”. Пізніше суд обрав двом з них запобіжний захід.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter