Більшість українців хочуть, щоб посадовці розмовляли українською, але не проти російської в приватному житті

Дата: 21 Січня 2020
A+ A- Підписатися

80% українців хочуть, щоб керівники країни та держслужбовці в робочий час спілкувалися державною мовою.

Такі дані спільного дослідження Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва та соціологічної служби Центру Разумкова і Дослідження проводили з 13 по 18 грудня минулого року в усіх регіонах України, за винятком Криму й окупованих територій Донецької та Луганської областей. Соціологи опитали 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

 

56% опитаних безумовно згодні з тим, що керівники країни та держслужбовці в робочий час мають спілкуватися державною мовою, а 24% – радше згодні з таким твердженням. Думка щодо обов’язкового використання державної мови службовцями майже однаково популярна у всіх регіонах країни: захід (96%), центр (86%), південь (71%), схід (64%).

Дослідження також показало, що 69% опитаних людей вважають, що російська мова має вільно використовуватись у приватному житті, але українська залишається єдиною державною. Російську як офіційну в окремих регіонах хочуть бачити лише 15% українців, а як другу державну – 12%.

Регіонально статус російської мови як другої державної найбільше підтримують на сході (31%), а найменше на заході (менш ніж 1%). 

Нагадаємо, що в січні поточного року виповнилося пів року, як набрав чинності Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. За словами експертів, його можна назвати найкращим законом про мову, ухваленим в Україні, але він має багато суттєвих недоліків з погляду дотримання міжнародних стандартів у сфері прав людини та норм Конституції України. Зокрема, на суперечливі та дискримінаційні норми закону вказала у своїх висновках Венеційська комісія.

Центр прав людини ZMINA зробив власний аналіз невідповідностей стандартам прав людини в законі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter