Більшість опитаних українців має близьких на фронті, а ще понад 40% не відкидають, що самі стануть ветеранами

Дата: 13 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Щонайменше 70% опитаних громадян України мають серед близьких тих, хто воював чи воює на фронті починаючи з 24 лютого 2022 року. 

Такі результати четвертого загальнонаціонального опитування, проведеного Українським ветеранським фондом разом із Соціологічною групою “Рейтинг”. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Alice Kotlyarenko on Unsplash

Дослідники з 2–5 березня поточного року опитали тисячу респондентів віком від 18 років у всіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де не було українського мобільного зв’язку.

Соціологи кажуть, що в порівнянні з попередніми опитуваннями кількість тих, чиї близькі сьогодні воюють на фронті, зростає. Так, протягом практично півтора року їхня кількість зросла на 20%. 

Також 41% опитаних припускає, що може стати ветераном у майбутньому, а 53% – протилежної думки. Найчастіше про можливість стати ветераном говорили мешканці західних регіонів, наймолодші респонденти, чоловіки, ті, хто має родичів та близьких, які воювали з 2014 року та воюють зараз.

Водночас продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов’язання перед ветеранами російсько-української війни: у серпні 2022 року таких було 69%, у січні 2023 – 53%, у вересні 2023 – 33%, у березні 2024 – 25 %. Нині тих, хто вважає інакше, понад 60%.

Найчастіше негативної думки щодо виконання зобов’язань держави перед ветеранами дотримуються мешканці західних регіонів, а також ті, хто має близьких, які воювали з 2014 року та воюють зараз.

Нагадаємо, що всього 7% опитаних ветеранів та чинних військових планують пов’язати життя з армією після перемоги. 

Фотографія обкладинки: Nils Adler / Al Jazeera

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter