Понад третину українців ніколи не стикалися з порушенням своїх прав – дослідження

Дата: 10 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Понад третину опитаних українців заявили, що ніколи не стикалися з порушенням своїх прав, а ще 16 % не змогли однозначно відповісти на це запитання.

Такі дані третього загальнонаціонального дослідження “Що українці знають та думають про права людини”, яке проводив Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з Центром прав людини ZMINA. 

Майже 10 % опитаних повідомили, що постійно стають жертвами порушень прав людини, а ще 20 % стверджують, що таке іноді трапляється. Приблизно така сама частка (19 %) вказала, що це бувало раз чи два.

Як і чотири роки тому, найефективнішим способом захисту своїх прав українці вважають звернення до засобів масової інформації (23 %). Майже однакова кількість опитаних вважає, що захистити свої права можна в національних судах або ж звернувшись до Європейського суду з прав людини (20 %). Водночас дослідники називають тривожним той факт, що 22 % людей вважають, що в Україні взагалі немає способів захистити свої права.

Щодо досвіду захисту своїх прав, то 20 % українців повідомили, що успішно відстояли свої права, а приблизно рівні частки респондентів (по 40 %) ніколи не намагалися захистити своїх прав або ці спроби були марними.

Соціологи відзначили, що за чотири роки кількість тих, хто намагався відстояти свої права, збільшилась із 42 % у 2016 році до 60 % у 2020-му. І незважаючи на те, що основна частина респондентів не змогла захистити свої права в більшості випадків, збільшилася кількість тих, хто успішно розв’язав ці питання (з 14,5 % у 2016 році до 19,3 % у 2020-му).

Найпопулярнішими способами захисту своїх прав стали:

  • звернення до суду (16 %);
  • звернення до родичів, пошук потрібних знайомств (15 %); 
  • звернення до місцевих органів влади (14 %);
  • звернення до поліції (12 %);
  • звернення до адвоката, до системи безоплатної правової допомоги (11 %).

Майже 60 % опитаних вважають самосуд неприпустимим у будь-якому разі. Водночас за чотири роки суттєво зменшилася кількість тих, хто готовий виправдовувати самосуд за певних обставин чи безумовно. Так, якщо у 2016 році про неприпустимість самосуду заявляли 50 % опитаних, то, згідно з даними 2020 року, їх стало на 9 % більше – 59 %.

Нагадаємо, що це вже третє загальнонаціональне дослідження “Що українці знають та думають про права людини”, яке проводить Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з Центром прав людини ZMINA. На нашому сайті можна також переглянути попередні дослідження за 2016 і 2018 роки.

Фотографія обкладинки: U.S.–Ukraine Business Council 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter