Більш ніж 40% українців ніколи не перевіряють інформації ЗМІ на достовірність – опитування

Дата: 29 Березня 2021
A+ A- Підписатися

42% українців ніколи не перевіряють інформації, поширеної в ЗМІ, на достовірність, ще 31% замість перевірки шукають повнішу, деталізованішу інформацію. 

Про це свідчать результати дослідження “Індекс медіаграмотності українців”, яке провела ГО “Детектор медіа”.

Джерело: pixabay.com
Перевіряють правдивість контенту лише 24% українців, 32% визначають достовірність новин інтуїтивно, 28% шукають посилання на джерело інформації.

26% опитаних наголосили на тому, що для них важливим маркером є наявність у матеріалі різних точок зору або фото та відео, що підтверджують інформацію. 

Чверть респондентів (25%) сказали, що схильні довіряти новині, якщо вона не суперечить їхнім уявленням і схожа на правду.

23% вважають критерієм правдивості довіру до видання, в якому вона розміщена.

Для 21% важливі добра репутація, для 14% – популярність автора.

11% українців, згідно з результатами опитування, довіряють майже всім повідомленням, поки не побачать спростування.

Дослідження також виявило, що медіаграмотність 15% українців є низькою, 33% – нижчою за середню.

44% аудиторії мають вищий за середній рівень медіаграмотності, й тільки 8% – високий.

Високий рівень медіаграмотності продемонструвала молодь 18–25 років, низький – представники старшої вікової групи (56–65 років).

Медіаграмотність “низька” та “нижча за середню” – в 63% опитаних, які здобули лише загальну середню освіту. Цей же показник серед тих, хто здобув повну чи неповну вищу освіту, – 30%.

Найнижчий рівень медіаграмотності показали жителі сіл, найвищий – міст із кількістю населення понад 500 тисяч.

Найбільші відмінності в рівні медіаграмотності спостерігаються між особами з різним матеріальним статусом. Результати опитування свідчать: що вищим є рівень добробуту, то вищою буде й медіаграмотність.

Серед категорії, якій вистачає грошей лише на їжу, 72% мають “низьке” та “нижче за середнє” значення показника рівня медіаграмотності. 

Водночас серед тих, кому вистачає на все і які заощаджують кошти, ця частка становить 33%.

Опитування проводилося дослідницькою агенцією Info Sapiens на замовлення “Детектора медіа” в грудні 2020 – січні 2021 року методом інтерв’ю face-to-face серед жителів України віком від 18 років особисто.

Вибірка: 2000 респондентів, репрезентативна за віком, статтю, областю і типом населеного пункту (за винятком Криму та непідконтрольних уряду України регіонів Донецької та Луганської областей).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter