Білоруський суд відправив до колонії двох підлітків, які брали участь в акції протесту

Дата: 23 Січня 2021
A+ A- Підписатися

У Білорусі суд постановив відправити в колонію 18-річних обвинувачених, які брали участь в акції протесту у вересні 2020 року. Софію Малашевич на два роки, Тихона Клюкача – на півтора. Фігурантів кримінальної справи визнали політв’язнями.

Про це повідомляє портал TUT.by.

Софія Малашевич. Фото: “Наша Нiва”

6 вересня студенти Брестського коледжу сфери обслуговування Тихон Клюкач та Софія Малашевич дізналися з телеграм-каналу про недільний марш протесту і вирішили взяти в ньому участь. Для цього молоді люди спеціально приїхали з Бреста до Мінська. За версією слідства, дана акція спричинила порушення роботи громадського транспорту та організацій. При цьому, яких саме збитків було завдано, в обвинуваченні не вказано. 

Держобвинувач Рудницька зазначила, що Клюкач і Малашевич рухалися по проїжджій частині, здійснювали гучні ляскання руками, використовували опозиційну символіку, йшли в перших рядах колони, тим самим вчинили злочин за ч. 1 ст. 342 КК.

Малашевич також пред’явили звинувачення в хуліганстві та образі Олександра Лукашенка. У звинуваченні відзначено, що 6 вересня дівчина зробила вульгарні написи на загороджувальних щитах, які були виставлені біля Палацу незалежності та належать військовій частині 63 755.

Молоді люди визнали провину. На суді в останньому слові Софія Малашевич попросила не карати Тихона Клюкача.

“Я думаю, двох місяців в СІЗО досить, щоб зрозуміти, що нікуди ходити не треба і до огорож підходити теж не треба. Я відсиділа два місяці в СІЗО і за цей час зрозуміла, що в’язниця людей ніяк не змінить: вона зробить тільки гірше”, – сказала дівчина.

Вона також додала: “Я визнаю свою активну участь в мітингу. Але я не погоджуся з тим, що має на увазі ця вина, – покаранням. Зрозуміло, ви головні, ви призначаєте, що я заслужила. Я повинна відповідати за свої вчинки”.

Тихон Клюкач же в останньому слові розкаявся в тому, що скоїв, і попросив вибачення у матері та бабусі, оскільки “приніс їм багато горя”.

Вирок ще не вступив в законну силу, захисники обіцяють подавати скарги.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter