Білоруський правозахисник Леонід Судаленко вийшов на волю після трирічного ув’язнення

Дата: 21 Липня 2023
A+ A- Підписатися

У Білорусі керівник Гомельського відділення правозахисного центру “Весна”, правозахисник, політв’язень Леонід Судаленко вийшов на волю після трирічного ув’язнення в колонії у політично мотивованій кримінальній справі.

Про це правозахисник повідомив сам 21 липня на своїй сторінці у фейсбуку.

Леонід Судаленко. Джерело: фейсбук-сторінка правозахисника

“Звільнився…” , — написав чоловік у соцмережі та оприлюднив своє фото на тлі пенітенціарної установи.

Білоруського правозахисника Леоніда Судаленка Центральний райсуд Гомеля засудив до трьох років виправної колонії 3 листопада 2021 року.

Разом із ним у справі про “організацію та фінансування групових дій, які грубо порушують громадський порядок”, покарання отримала волонтерка Тетяна Ласиця — два з половиною роки ув’язнення.

Як на докази сторона обвинувачення посилалася, зокрема, на публікацію Судаленка у фейсбуку, у якій той пропонував допомогти з дровами сім’ї одного з обвинувачених в організації “масових заворушень”, а насправді — учасника мирних протестів 2020 року проти фальсифікації результатів виборів президента країни.

Представники 18 правозахисних організацій тоді закликали владу Білорусі негайно скасувати вирок і зняти всі звинувачення як із Судаленка та Ласиці, так і ще з п’ятьох правозахисників “Весни”, які перебувають за ґратами за політично мотивованими звинуваченнями.

Вони назвали кримінальне переслідування членів та волонтерів “Весни” “зачисткою” громадянського суспільства, оголошеною самопроголошеним президентом Олександром Лукашенком.

Нагадаємо, що протести в Білорусі почалися після чергових виборів президента 9 серпня 2020 року, коли тисячі людей відмовилися визнавати перемогу Лукашенка через фальсифікації. Більшість країн Європи та світу також вважає Лукашенка нелегітимним президентом.

Влада Білорусі, яка одразу почала називати їх “заворушеннями”, використовувала для боротьби з громадянами гумові кулі, сльозогінний газ та водомети. Тиск на активістів, правозахисників і незалежних журналістів не припинився й після спаду хвилі протестів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter