Білоруська асоціація журналістів стала номінантом на премію свободи слова від “Репортерів без кордонів”

Дата: 06 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Одним з номінантів на Премію свободи преси-2021 від міжнародної організації “Репортери без кордонів” (RSF) стала Білоруська Асоціація Журналістів (БАЖ).

Повний список номінантів оприлюднили на сайті організації.

Джерело: AP Photo/Jeffrey Phelps

Всього на премію цього року номіновані журналісти та ЗМІ з 11 країн у трьох категоріях:  за мужність, за вплив на суспільство та за незалежність. БАЖ номінована в категорії “вплив на суспільство”.

Як пишуть засновники премії, білоруська організація “відіграла ключову роль у документуванні безпрецедентного рівня нападів та арештів журналістів після президентських виборів у серпні 2020 року”.

“БАЖ ретельно документувала усі форми переслідування журналістів та незалежних ЗМІ – включно зі свавільними обшуками, цензурою, насильством та ув’язненням – які неухильно посилювалися протягом останнього року, і вона робила це, попри переслідування з боку влади”, – уточнюється в повідомленні.

Загалом серед 12 номінантів, по чотири в кожній категорії, – автори журналістських розслідувань з країн, де права на інформацію майже не існує або воно знаходиться під серйозною загрозою – Білорусь, Китай, Бразилія, Туреччина та Північна Ірландія (Велика Британія).

Номінантами в одній категорії з БАЖ також стали:

Проєкт Пегас – розслідування міжнародного консорціуму з понад 80 журналістів із 17 ЗМІ в 11 різних країнах, що координувала ГО “Заборонені історії” за технічної підтримки експертів з Лабораторії безпеки Amnesty International. На основі витоку інформації з понад 50 тисяч телефонних номерів, здійсненому шпигунською програмою ізраїльської компанії NSO Group, розслідувачі доказали, що майже 200 журналістів у світі стали об’єктом стеження з боку 11 урядів, як автократичних, так і демократичних, що отримали ліцензії на використання програму Pegasus.

Bellingcat (США) – незалежний міжнародний колектив дослідників, журналістів-розслідувачів та громадянських журналістів. Завдяки роботі з загальнодоступними даними із відкритих джерел, дослідженню соцмереж та аналізу громадянських журналістів їм вдалося провести ґрунтовне розслідування фактів насильства проти журналістів під час загальнонаціональних протестів минулого літа в США після смерті Джорджа Флойда.

The Intercept Brasil (Tib) (Бразилія) – розслідування щодо витоку повідомлень, якими обмінювалися прокурори під час операції Lava Jato (Експрес-мийка), корупційного скандалу за участю високопоставлених урядовців, виявило явне нехтування бразильським законодавством, оскільки вони довели упередженість судді та його причетність до прокуратури.

Номінанти на Премію за мужність:

Кей Зон Нвей (М’янма) – репортерку арештували 26 лютого під час прямої трансляції протесту проти державного перевороту, а потім ув’язнили. 1 липня її звільнили після 124 днів у страшних тюремних камерах М’янми. Вона працює в Myanmar Now, що відіграло історичну роль у тривалій боротьбі за свободу преси в М’янмі.

Чжан Чжань (Китай) – юристка, журналістка, яка першою почала висвітлювати початок пандемії коронавірусу в Ухані. Попри погрози з боку влади, вона транслювала свої репортажі в режимі онлайн в YouTube, WeChat і Twitter, демонструючи вулиці та лікарні міста, а також переслідування родин хворих. Її репортажі в соцмережах стали одними з основних джерел незалежної інформації про ситуацію в місті на той час. У грудні 2020 року китайська влада засудила її до чотирьох років позбавлення волі за “розпалювання ворожнечі та підбурювання до безладів”. 

Патрисія Девлін (Північна Ірландія, Велика Британія) – журналістка, яка пише на кримінальну тематику в тижневику Sunday World. Її розслідування призвели до величезного тиску та погроз їй та родині. Вона ініціювала судовий позов проти Служби поліції Північної Ірландії за неспроможність належним чином розслідувати погрози, а також проти Facebook, домагаючись розкриття деталей облікового запису, який погрожував зґвалтуванням її новонародженого сина.

Confidencial – нікарагуанська щотижнева газета, заснована в 1996 році, відома своїми журналістськими розслідуваннями та одне з небагатьох неурядових ЗМІ, які залишилися в країні. 20 травня уряд Даніеля Ортеги надав наказ здійснити обшук редакції, журналістів було заарештовано. Поліція вилучила сервери, комп’ютери, телевізійні камери для запису та монтажне обладнання. 13 грудня 2018 року у редакції Confidencial вперше здійснили обшук без ухвали суду. З 2018 року в країні посилюються цензура та напади на незалежні ЗМІ.

Номінанти на Премію незалежності:

Stand News (Гонконг) – заснований в грудні 2014 року, Stand News є незалежним, некомерційним кантонсько-китайським новинним вебсайтом, що захищає основні цінності Гонконгу – “демократію, права людини, свободу, верховенство права та справедливість” – і прагне бути простором, де журналісти є “незалежними від компаній, акціонерів, влади та політичних партій”.

Майдолін Хассона (Палестина) – журналістка, яка зазнала переслідувань як ізраїльської, так і палестинської влади за критичні репортажі. Вимушена була переїхати до Туреччини, де працює на телеканал TRT. Під час поїздки на Західний берег ріки Іордан у серпні 2019 року зі своїм нареченим, також журналістом TRT, її зупинили на ізраїльському контрольно-пропускному пункті та повідомили, що вона підпадає під заборону залишати територію, видану ізраїльською розвідкою “з міркувань безпеки”. Журналістка висвітлювала антиурядові протести в червні 2021 року після смерті активіста Нізара Баната. Була однією з двох жінок-журналісток, на яких напали та побили палестинські співробітники безпеки.

Муса Аксар (Нігер) – журналіст не може заробляти на життя журналістикою розслідувань у своїй країні через серйозну небезпеку, переслідування та відмову рекламодавців від співробітництва. Щоб забезпечити виживання та незалежність газети L’Événement, яку він заснував 2002 року, Муса Аксар також управляє фермою. Продаж манго та верблюжого молока дозволяє йому продовжувати роботу журналіста. Водночас він очолює Центр журналістських розслідувань Норберта Зонго (CENOZO). Випуск друкованого видання L’Événement припинився три роки тому, але сайт існує і продовжує повідомляти новини та проводити розслідування, попри погрози. Лише за останні два роки журналіст вісім разів поставав перед судом. У червні 2021-го його оштрафували на 1830 євро за участь у міжнародному журналістському розслідуванні, що викрило розкрадання великих сум державних грошей у зв’язку з закупівлею зброї.

Андраш Арато (Угорщина) – журналіст керує незалежним радіо в Будапешті Klubradio, відоме відвертою та сатиричною критикою влади. Він став жертвою політики цензури уряду Угорщини, коли Рада країни з питань медіа призупинила дію ліцензії ЗМІ через тривіальні адміністративні підстави.

“Список номінантів на премію 2021 року відображає виклики, з якими стикаються журналісти та ЗМІ, що беруть участь у спільній боротьбі за свободу інформування… Журналістам погрожують, їх переслідують або кидають за ґрати у багатьох країнах світу. ЗМІ піддають цензурі, на них навішують ярлики, їх маргіналізують, забороняють чи закривають. Нагорода Премія RSF – це данина поваги й, перш за все, підтримка тих, хто втілює ідеали журналістики”, – сказав генеральний секретар RSF Крістоф Делуар .

Церемонія нагородження відбудеться 18 листопада.

Нагадаємо, що Премія свободи преси від “Репортери без кордонів” вручається з 1992 року журналістам та ЗМІ, які роблять помітний внесок у захист або просування свободи слова у всьому світі. Її вже отримали понад 50 чоловіків, жінок, інформаційних організацій та неурядових організацій, прихильних до свободи преси.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter