Білорусь вимагає від України зняти біло-червоно-білий прапор, який вивісили біля мерії Дніпра

Дата: 10 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Посольство Білорусі надіслало до Міністерства закордонних справ України ноту протесту через біло-червоно-білий прапор, який вивісили навпроти мерії Дніпра замість державного прапора республіки. 

Про це повідомили у посольстві Білорусі в Україні. 

Прапори навпроти мерії Дніпра. Фото: фейсбук-сторінка Бориса Філатова

9 лютого очільник Дніпра Борис Філатов повідомив, що замість червоно-зеленого прапора з орнаментом, який чинна білоруська влада вважає державним, навпроти мерії міста вивісили біло-червоно-білий прапор. Його вважали у Білорусі державним із 1991-го до 1995 року, а під час протестів у 2020-му він став ще й символом протестів. 

У відповідь на це білоруське посольство звернулось до Філатова з вимогою повернути старий прапор, однак той відмовив.

“Коли місцева молодь за бюджет участі встановила біля мерії флагштоки з прапорами національних громад, вона має право ці прапори змінювати так, як їй заманеться. Тим більше, що, на відміну від нацистської та комуністичної символіки, біло-червоно-білий прапор не є забороненим в Україні. Тому молодь може вішати біля мерії будь-які прапори, які захоче. Хоч райдужні”,пояснив причини своєї відмови Філатов. 

Після цього білоруські дипломати звернулись з нотою протесту до МЗС. 

“Білоруська сторона розглядає те, що відбулось, як цинічний прояв недружнього ставлення до суверенної білоруської нації і акт державного вандалізму з боку української влади, що грубо порушує основні принципи міжнародного права – принцип суверенної рівності держав і принцип невтручання у внутрішні справи держав, а також норми міжнародних відносин, прийнятих у цивілізованому світі, дипломатичній і протокольній практиці”, – йдеться у документі. 

Окрім повернення старого прапора, Білорусь вимагає принести офіційні вибачення й розслідувати “факт паплюження державних символів іноземної держави”. В українському МЗС на це поки що не відреагували. 

Відомо, що після протестів 2020 року влада самопроголошеного Олександра Лукашенка переслідує білорусів, зокрема, й за демонстрацію забороненої символіки, якою у республіці вважають БЧБ-прапор. Торік жителя Мінська, на ім’я Сергій заарештували на 15 діб за непокору міліції, яка вимагала від нього зняти з вікна прапор Канади, який за кольорами схожий на БЧБ-прапор. 

Прапор, за вивішення якого мінчанин Сергій провів у СІЗО 15 діб

Ще раніше суд оштрафував чоловіка на ім’я Сергій Мельянцев на 870 білоруських рублів за біло-червоно-білі жалюзі. Силовик, який склав протокол щодо білоруса, назвав вивішення жалюзі одиничним пікетом.

Штраф у 540 білоруських рублів отримала й пенсіонерка Іраїда Мисько. Доказом у суді стало фото, на якому жінка тримала біло-червоно-білу пастилу в руках. Обвинувачення наполягало, що, тримаючи зефір, жінка протестувала. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter