Бійців не демобілізують протягом року, незважаючи на контракт

Дата: 17 Липня 2015
A+ A- Підписатися

Військовослужбовці говорять, що готові служити й надалі, але потребують відпочинку, тому вимагають, щоб їх відпустили в порядку демобілізації на загальних підставах.

Як повідомляє офіційний сайт Української Гельсінської спілки з прав людини, до юристів спілки звернулись за допомогою близько 10 бійців АТО, яких не відпускають додому, незважаючи на те, що ще в липні минулого року військомат уклав з ними контракт про проходження військової служби в Збройних Силах України строком на один місяць.

Минулого року через бюрократичні процедури бійців не встигли оформити в рамках другої хвилі мобілізації. А оскільки третя хвиля ще не почалася, то у Рівненському військоматі їх запевнили, що почати службу можливо, лише уклавши контракт про проходження військової служби.

Марія Цип’ящук, юрист Рівненської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини, розповідає: “Проблема виникла через те, що до статті 23 закону України “Про військову службу та військовий обов’язок” було внесено зміни. Зокрема, п. 9 встановлює, що у разі настання особливого періоду для військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом, дія контракту продовжується понад встановлені строки на період до оголошення демобілізації. Тобто бійців зараз не звільняють, посилаючись саме на це положення. А фактично хлопців просто ввели в оману під час укладення контракту. Навряд чи можна виправдати такі засоби мобілізації з боку військкоматів”.

Юристи громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини спільно із адвокатами Волинського Центру правової інформації і консультації у м. Ковелі зараз очікують відповіді на адвокатський запит, який вони подали до військової частини, щоб отримати актуальну інформацію щодо військового статусу кожного бійця. 

Крім того, юристи виявили й інші порушення законодавства: наприклад, багатьом хлопцям не видали примірник контракту, який було укладено. А один з бійців, який згодом попросив свій примірник у військовій частині, помітив, що там стоїть підроблений підпис навпроти його імені. Щоб довести факт службового підроблення, юристи вже подали відповідні заяви до міліції та військової прокуратури.

Нагадаємо, юристи громадської організації “Юридичина сотня” розповіли про порядок проведення трьохмісячної демобілізації та про права демобілізованих військовослужбовців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter