Бездомні люди зможуть реєструвати місце проживання за адресою соціальних установ

Дата: 13 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №0932, який дозволить бездомним та іншим особам, які не мають постійного місця проживання, реєструватися за адресою соціальних установ. 

Проєкт закону передбачає внесення змін до Закону України “Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні”.     

“Реєстрація місця проживання чи місця перебування бездомної особи здійснюється за адресою спеціалізованої соціальної установи, закладу соціального обслуговування та соціального захисту, створених відповідно до законодавства, в якому зазначеній особі надають соціальні послуги”, йдеться в документі.

Подаватимуть заяву бездомної особи про реєстрацію місця проживання чи перебування та зняття з реєстрації також означені заклади. 

Розробники документа, згідно з пояснювальною запискою, сподіваються, що законопроєкт сприятиме розширенню переліку соціальних послуг, які отримують бездомні громадяни. 

Раніше, зазначають автори законопроєкту, законодавство запроваджувало штучні обмеження і дозволяло виключно органам місцевого самоврядування створювати заклади для бездомних. Натомість громадські організації цього робити не могли. Така ситуація, зауважують розробники документа, загрожувала зменшенням соціальних інвестицій з боку недержавних організацій у соціальну сферу. 

Нагадаємо, Центр прав людини ZMINA працює над розробленням нової редакції законопроєкту “Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні”. Він має на меті запровадити нову модель реєстрації, відповідно до якої людині досить буде лише повідомити адресу проживання та не доводити права жити за нею. Водночас для власників житла така дія не створюватиме додаткових проблем: вони зможуть у будь-який момент анулювати реєстрацію. Повідомлення адреси не спричинятиме появи майнових прав, збільшення комунальних послуг чи податкових зобов’язань.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter