Бердянські журналісти відмовилися співпрацювати з російськими окупантами

Дата: 08 Березня 2022
A+ A- Підписатися

У Бердянську Запорізької області російські окупанти заблокували місцевих журналістів у приміщенні інформаційної групи “ПРО100” і пропонували співпрацю.

Українські медійники відмовилися співпрацювати з росіянами, повідомив 8 березня очільник Національної спілки журналістів (НСЖУ) Сергій Томіленко на своїй сторінці у фейсбуку.

Джерело: pixabay.com

Він розповів, що НСЖУ вдалося поспілкуватися з одним із бердянських журналістів, який поінформував про деталі прямої інформаційної окупації.

Той розповів, що редакція мала намір провести планування роботи на найближчі дні та привітати жінок з 8 березня.

“Але прийшли російські військові, з ними також були чоловіки у балаклавах, не у військовій формі. Пішли пропозиції. Працювати. Всі, хто прийшов до нас – сторонні люди, привезені. Можна сказати, що серед них є фахівці за різними інформаційними та технологічними напрямами, вони готові налагоджувати і вести мовлення”, – розповів чоловік (його ім’я не називається через міркування безпеки).

Він уточнив, що в колектива склалося враження, що окупантів консультували, можливо, джерела у силових відомствах щодо досвіду бердянських журналістів, різних ситуацій, які з ними траплялися у минулі роки.

“Як аргумент на користь роботи в нових умовах окупації нам нагадували про певні інциденти минулого, коли нібито “націоналісти тисли на місцевих журналістів”, – уточнив співрозмовник НСЖУ.

Протримавши людей фактично в заручниках шість годин, окупанти їх відпустили додому, розповів Томіленко.

До групи “ПРО100” входять ТРК “Юг”, онлайн-радіо “Азовська хвиля”, онлайн-ресурс “pro.berdiansk.biz”, газети “Бердянские ведомости”, “Бердянск деловой”, “Ведомости Юга”.

НСЖУ висловила солідарність з колегами, які відмовилися працювати на окупантів. Водночас ситуація із безпекою журналістів та медіапрацівників у регіонах, де присутня російська армія, є надзвичайно тривожною, загрозливою, наголосили в організації.

Союз українських журналістів фіксує воєнні злочини Росії проти працівників ЗМІ та інформує про них Європейську та Міжнародну Федерації, наголосив Томіленко.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter