Бекірову продовжили арешт

Дата: 09 Серпня 2019
A+ A- Підписатися

Підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму продовжив строк тримання під вартою важкохворому кримськотатарському активісту Едему Бекірову.

Про це повідомили активісти Кримської солідарності. 

Під вартою Бекіров пробуде до 11 жовтня 2019 року. На засіданні суду Бекіров назвав його переслідування справжнім пеклом. 

“Я здивований тим, що відбувається зі мною. Я все життя був законослухняним громадянином. І те, що зі мною відбувається протягом останніх 8 місяців, – це справжнє пекло. Якомусь слідчому, якоїсь служби прийшло в голову посадити людину. Обмовили, сфабрикували справу, зшили її білими нитками. Це фальш чистої води, а ти маєш доводити потім зворотнє. Я – кримський татарин, і я пишаюся цим”, – сказав активіст. 

Також Бекіров розповів про своє тримання у СІЗО Сімферополя та про те, що йому не надають там медичної допомоги. 

“Щоб викликати фельдшера, якщо тобі погано, треба 40 хвилин стукати у двері. Ніхто мене не обстежує! За одну годину я проходжу трьох лікарів. У нас фахівці в університетах навіть таких висновків не можуть відразу дати, місяцями людину обстежують. А тут лікар вищої категорії за годину проводить обстеження і дає діагноз. Служби приходили і писали папери, що у мене тут дробове харчування. Так не їм я так! Якби я їв те, що дають в СІЗО, я давно б уже помер. Те що приносить моя сім’я, відпущені 30 кг, я розтягую на місяць”, – розповів Бекіров. 

Нагадаємо, що на початку липня підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму не задовольнив апеляційної скарги захисту Бекірова та залишив важкохворого політв’язня в СІЗО. Під час засідання активіст сказав суддям, що хоче жити, але в умовах СІЗО це зробити дуже важко. 

Про критичний стан здоров’я Бекірова, який має першу групу інвалідності, вже неодноразово розповідали його захисники та родичі: за п’ять місяців, проведених у СІЗО, в нього почали з’являтися виразки на ногах, мучати судоми, а інсулін в ізоляторі йому колють тричі на день. Наприкінці травня чоловіку різко стало погано: він почав кашляти кров’ю та задихатись.

ДОВІДКА. Жителя селища Новоолексіївка Херсонської області Едема Бекірова російські силовики затримали на в’їзді до Криму вранці 12 грудня минулого року. Він прямував до півострова для відвідування 78-річної матері та родичів. Пізніше його доставили в будівлю ФСБ Росії в Сімферополі. Бекірову закидають розповсюдження і транспортування більш ніж 10 кілограмів тротилу і 190 бойових патронів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter