Балух знову оголосив голодування

Дата: 27 Червня 2019
A+ A- Підписатися

Український політв’язень Володимир Балух оголосив голодування в російській колонії. 

Про це повідомляє видання “Новая газета” з посилання на його адвоката Данила Бермана.

Берман дізнався про голодування активіста 25 червня під час відвідування. 

“Він уже знав, що до нього безуспішно намагався пробитися консул його країни. До цього Балух двічі подавав заяву, що якщо до нього не допустять консула України, то він оголосить голодування. Оскільки адміністрація всі ці заяви проігнорувала, Володимир Григорович повідомив мені, що з вечора 25-го числа починає голодування”, – розповів адвокат. 

Головні вимоги Балуха: допустити до нього українського консула, повернути псалтир, теплу білизну і светр. Кримчанин уже написав підтвердження свого голодування, яке Берман передав у канцелярію колонії та службу виконання покарань у Тверській області. 

“Прокуратуру з нагляду я сповістив електронною поштою, так само як і уповноважених з прав людини у Тверській області і Росії. Сподіваюся, що хоч хтось відгукнеться. Це (голодування. – Ред.) вимушений і, можливо, єдиний засіб, останній спосіб домогтися припинення порушення прав Балуха. Складається враження, що адміністрація колонії навмисно створює всі умови, щоб Балух провів за ґратами якомога більше часу і не вийшов за умовно-достроковим. Як показала практика, розголос у цьому разі – кращий адвокат. Саме тому мій підзахисний і попросив мене довести до громадськості та ЗМІ причини, через які він почав голодування”, – сказав Берман. 

Як відомо, ФСБ Росії затримала Володимира Балуха ще наприкінці 2016 року. Силовики розповіли, що знайшли на горищі його будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок. Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію – через прапор України на подвір’ї його будинку. На початку цього року Балуха перевезли з окупованого Криму до колонії в російському місті Торжок. Україна неодноразово наголошувала, що це етапування загрожує життю активіста, адже він не приховує своєї проукраїнської позиції. 

Уже після незаконного етапування до Росії підконтрольний Кремлю “Верховний суд” Криму збільшив термін ув’язнення в колонії для політв’язня. Рішення “суду” суперечить навіть російським законам. Згодом виявилось, що Федеральна служба виконання покарань вважає Балуха громадянином РФ. Такі твердження російських силовиків є абсурдними, стверджують правозахисники, адже в Криму його засудили саме як громадянина України, а до цього використовували українське громадянство активіста як одну з підстав взяття його під варту.

У колонії міста Торжок Балуха майже постійно тримають у штрафному ізоляторі за надуманими причинами.

Для Балуха дуже важлива підтримка людей. Якщо ви хочете підтримати Володимира, то можете написати йому листа в колонію. Спеціально для цього активісти підготували інструкцію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter