Бельгійська правозахисна організація отримала в Росії статус “небажаної”

Дата: 14 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Діяльність бельгійської неурядової організації International Partnership for Human Rights (“Міжнародне партнерство за права людини”) в Росії визнана “небажаною”.  Таке рішення ухвалила Генпрокуратура РФ.

Про це йдеться в заяві на сайті відомства.

Фото: з відкритих джерел

Приводом для прийняття цього рішення слугувало те, що її діяльність становить загрозу основам конституційного ладу і безпеки РФ. Інформація про прийняте рішення спрямована до Мін’юсту Росії для внесення відомостей до переліку іноземних і міжнародних неурядових організацій, діяльність яких визнана небажаною на території Російської Федерації, і їх оприлюднення“, йдеться в заяві російської Генпрокуратури.

International Partnership for Human Rights була заснована 2008 року в Брюсселі. Організація співпрацює з представниками громадянського суспільства різних країн, порушуючи на міжнародному рівні питання захисту прав людини та відстоюючи права вразливих груп населення.

Зараз у реєстрі “небажаних організацій”, який веде Мін’юст РФ, значиться 41 пункт, в тому числі “Світовий конгрес українців”.

Нагадаємо, Державна дума Росії схвалила в третьому й остаточному читанні законопроєкт про кримінальну відповідальність за участь у роботі неурядових організацій, визнаних у Росії “небажаними”.

Документ, який вносить зміни до Кримінального кодексу, передбачає, що за організацію діяльності на території Росії іноземної або міжнародної “небажаної організації” може загрожувати позбавлення волі на термін від двох до шести років. Крім позбавлення волі, передбачаються обов’язкові або примусові роботи. За саму лише участь у діяльності такої організації термін позбавлення волі може становити від одного до чотирьох років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter