В Азербайджані антикорупційному блогеру Гусейнову влаштували провокацію у в’язниці і помістили в карцер

Дата: 28 Грудня 2018
A+ A- Підписатися

Азербайджанського блогера Мехмана Гусейнова, якого засудили за статтею про наклеп, звинуватили в побитті співробітника колонії. 

Про це 26 грудня повідомило видання “Кавказский узел”.

Відділ громадських зв’язків Пенітенціарної служби Азербайджану повідомив, що в колонії №14 під час планового обшуку Мехман Гусейнов застосував силу до лейтенанта юстиції, якому довелося викликати швидку допомогу.

Блогер Мехман Гусейнов

“Засуджений Мехман Гусейнов не підкорився законним вимогам старшого інспектора режимно-наглядового відділу установи”, – йдеться в повідомленні відділу. Крім того, відомство стверджує, що азербайджанський блогер розкидав і розбив речі в службовому приміщенні.

За даними Пенітенціарної служби, у Гусейнова виявили 461 манат (близько 270 доларів). Там нагадують, що зберігання грошей заборонено законом. Проти блогера порушили справу за статтею про опір представнику влади із застосуванням насильства, небезпечного для його здоров’я і життя.

Директор Інституту свободи і безпеки репортерів і брат блогера Емін Гусейнов назвав нову кримінальну справу абсурдом та провокацією.

“Мене ця новина анітрохи не здивувала. Ми очікували, що проти Мехмана буде провокація. Його в колонії не раз попереджали. Востаннє в листопаді йому говорили, що він не вийде на свободу після закінчення терміну в березні 2019 року. Мехману сказали, що він буде покараний за те, що в серпні, коли його відпустили на похорон нашої матері, він на жалобній церемонії звинуватив у її смерті керівний режим і сказав, що продовжуватиме викривати корупцію у владі”, – заявив Емін Гусейнов, який перебуває зараз в еміграції.

Емін Гусейнов повідомив, що сім’ї досі не видали медичного висновку про смерть матері.

“Ми переконані, що в лікарні нашій матері не надали належного лікування. Незважаючи на слабкий стан, її відімкнули від апаратів штучної підтримки організму, перевели з реанімації у звичайну палату, після чого їй стало зле і вона померла”, – заявив Емін Гусейнов. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як в Азербайджані переслідують відеоблогера Мехмана Гусейнова

Брат блогера додав, що азербайджанська влада не повідомила адвокатів Фуада Агаєва та Шахлу Гумбатову про порушення нової кримінальної справи, не запросила для участі в процесуальних діях і не надала зустрічі з підзахисним. “Кавказский узел” повідомляє, що Мехмана Гусейнова перевели в карцер на 10 діб.

Окрім того, Емін Гусейнов повідомив, що його брату дозволили поговорити з рідними телефоном менше хвилини. Блогер устиг розповісти, що проти нього вчинили провокацію і він нікого не бив. Чоловік заявив, що на нього чиниться тиск, і відмовився від участі в слідчих діях на знак протесту проти порушення своїх прав, позбавлення зустрічі з адвокатом. Він також оголосив безтермінове голодування. 

Емін Гусейнов нагадав, що таку схему переслідування азербайджанська влада використала стосовно екс-міністра охорони здоров’я Алі Інсанова. За два місяці до звільнення в серпні 2016 року літнього чоловіка звинуватили в побитті молодого офіцера юстиції та зберіганні наркотиків. За новим обвинуваченням Інсанов отримав сім років позбавлення волі. Колишній міністр звинувачував також Верховний суд Азербайджану в затягуванні подання його скарги до Європейського суду з прав людини. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Апеляційний суд в Азербайджані заново розгляне “наклеп” блогера Мехмана Гусейнова

Журналістка-розслідувачка і правозахисниця Хадіджа Ісмайлова також назвала нову справу проти Мехмана Гусейнова провокацією.

“Ми вважаємо, що міжнародне співтовариство не має лишатися байдужим щодо цього свавілля. Парламентська Асамблея Ради Європи має прискорити роботу над доповіддю про політичних в’язнів в Азербайджані навіть у тому разі, якщо уряд не надсилатиме офіційного запрошення доповідачці”, – сказала вона. 

Представник ОБСЄ Арлем Дезір, який працює над питанням свободи ЗМІ, висловив глибоке занепокоєння новим кримінальним переслідуванням Мехмана Гусейнова.

“Глибоко стурбований повідомленнями про те, що відомому блогеру і голові Інституту свободи і безпеки репортерів Мехману Гусейнову загрожують нові серйозні кримінальні звинувачення за кілька місяців до його звільнення. Я сподіваюся, що Гусейнов скоро буде звільнений”, – написав Дезір у своєму мікроблозі Twitter.

Нагадаємо, Мехмана Гусейнова 3 березня 2017 року засудили до двох років в’язниці за звинуваченням у наклепі, після того як він заявив про тортури під час його затримання. Відбувши половину покарання, блогер попросив звільнити його достроково, але отримав відмову. Гусейнов також скаржився на психологічний тиск в установі, де він відбуває покарання.

Гусейнов публікував у Facebook відеоматеріали про корумпованих високопосадовців в Азербайджані. Влада Азербайджану заперечує політичні мотиви в переслідуванні Мехмана Гусейнова. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter