Наклеп по-азербайджанськи: суд відхилив всі клопотання захисту популярного відеоблогера Гусейнова

Дата: 29 Березня 2017
A+ A- Підписатися

Апеляційний суд Баку не задовольнив жодного клопотання захисту популярного в Азербайджані відеоблогера Мехмана Гусейнова у справі про наклеп. Суд першої інстанції ув’язнив його на два роки. 

Начальник Насімінского райуправління поліції Муса Мусаєв подав на блогера приватний позов про наклеп після того, як він заявив журналістам про тортури з боку поліцейських. Мехман Гусейнов повідомив, що його брутально заштовхали в машину без розпізнавальних знаків, били і всю ніч тримали без зв’язку з адвокатом та рідними. 

Як повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини в Баку, захист Мехмана Гусейнова в апеляційному суді клопотав про проведення відео та фотозйомки журналістами, хоча б на п’ять хвилин. Суд відмовив у цьому. Він також відхилив клопотання захисту, щоб блогер сидів поруч з адвокатами, а не в скляній клітці.

Судді не захотіли повертати справу до суду першої інстанції через порушення територіальної підсудності.

Суд також не замінив запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на домашній арешт або заставу. Коли суддя запитав Мехмана про подане клопотання, блогер повідомив, що був би радий, якби замінили запобіжний захід, але додав, що йому все одно.

Апеляційний суд відмовився проводити судове слідство. На ньому захист Мехмана Гусейнова хотів опитати свідків, яких суд першої інстанції відмовився залучити як свідків. Вони хотіли, щоб Муса Мусаєв розповів про завдані збитки, яких той зазнав після заяв Мехмана Гусейнова. Адвокати блогера вказують, що їхній клієнт взагалі не називав імен співробітників правоохоронних органів. За їхніми словами, коли його били, на його голові був мішок.

Захист блогера також хотів провести експертизу почерку в адмінпротоколі затримання Мехмана, щоб дізнатися, чи підписував він цей документ під тиском, і чи його це підпис взагалі.

Представник начальника Насімінского райуправління поліції виступав проти всіх клопотань адвокатів відеоблогера.

Кореспондент Центру інформації з прав людини зазначає, що Мехман Гусейнов виглядав бадьорим. 

Суд продовжить розглядати справу 10 квітня. Йому залишилося провести дебати і він повинен винести вердикт.

Нагадаємо, Мехмана Гусейнова затримали після того, як він опублікував відеоролик, в якому він на вулицях опитував одружених чоловіків. Він питав їх, чи призначили би вони дружин своїми заступницями у власних компаніях.

Блогер зробив опитування після того, як президент Азербайджану Ільхам Алієв призначив свою дружину Мехрібан першим віце-президентом країни. Глава інформаційного агентства “Туран” Мехман Алієв пов’язує арешт і вирок саме з цим відео.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter