Азербайджан порушив справу проти “депутата кримського парламенту” Мартояна

Дата: 17 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Генеральна прокуратура Азербайджану проводить розслідування щодо незаконного “депутата парламенту Криму” Армена Мартояна (позивний Самвел).

Про це інформує пресслужба прокуратури у цій країні. 

Армен Мартоян

“Під час розслідування було встановлено, що лідер угруповання “Спілка добровольців Криму” Мартоян Армен Гамлетович (Самвел) і члени цього угруповання, обговоривши в жовтні 2020 року свою участь у військових операціях з особами, які перебувають у Вірменії та на окупованих територіях Азербайджанської Республіки, а також з керівниками маріонеткового режиму “Нагірний Карабах” і вступивши з ними в злочинний зв’язок, незаконно перетнули міжнародно визнаний державний кордон Азербайджанської Республіки без необхідних документів і за межами контрольно-пропускних пунктів, тобто через Вірменію, проникли на територію міста Ханкенді та інші окуповані території і були використані військово-політичним режимом Вірменії як найманці проти цивільного населення та брали участь в антитерористичних операціях Збройних сил Азербайджанської Республіки”, – мовиться в повідомленні.

У Генпрокуратурі стверджують: розслідування встановило, що члени угруповання “брали участь у терористичній діяльності, спрямованій проти громадян Азербайджану, використовуючи боєприпаси й військову техніку, скоїли численні злочини проти цивільних, які брали участь у бойових діях, вчиняли вибухи, пожежі або інші дії, що загрожують суспільно небезпечними наслідками, скоєні з особливою жорстокістю або суспільно небезпечними методами та з наміром національної ворожнечі”.

Повідомляється, що генпрокурор Азербайджану порушив кримінальну справу за статтями 100.2 (“Ведення агресивної війни”), 120.2.1 (“Умисне вбивство, вчинене злочинною організацією або спільнотою”), 318.2 (“Незаконний перетин державного кордону Азербайджанської Республіки”) та іншими статтями Кримінального кодексу Азербайджану. 

У відомстві також зауважили, що зараз за вказаною кримінальною справою Генеральна прокуратура готує запит до відповідних державних органів Російської Федерації “про правову допомогу”.

Наразі немає публічних коментарів російської сторони та Мартояна щодо повідомлення Генпрокуратури Азербайджану.

Відомо, що Армен Мартоян був колишнім командиром четвертої роти “кримської самооборони”. Раніше Мартояну прокуратура Автономної Республіки Крим висувала підозри в низці злочинів, зокрема у викраденнях і побитті кримських активістів та журналістів, і оголошувала в міжнародний розшук за лінією Інтерполу. Утім, згодом Інтерпол його зняв з розшуку.

У червні 2018 року Армену Мартояну заявили про підозру в скоєнні шести злочинів. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

У вересні 2019 року Мартояна обрали від партії “Единая России” депутатом кримського парламенту на незаконних виборах у Криму. За даними сторінки так званого “кримського парламенту”, Мартоян з 2015 року і донині працює радником при керівництві апарату управління кримського підприємства “Чорноморнафтогаз”, яке де-факто влада “націоналізувала” після тимчасової окупації півострова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter