Автор “Телебачення Торонто” заявляє, що через рожеве волосся його зупинила поліція

Дата: 22 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Один з авторів програми “Телебачення Торонто” Владислав Капиця заявляє, що троє поліцейських зупинили його на вулиці, бо він “видався їм підозрілим через рожеве волосся”, та провели перевірку наплічника. 

Про це чоловік повідомив на своїй сторінці у фейсбуку. 

Фото з фейсбуку Владислава Капиці

“Я підозріла особа, бо, увага, у мене рожеве волосся і “не зрозумієш, хто це йде: хлопець чи дівчина”. Шукали наркотики й постійно питали, чи я під чимось, бо я дивно виглядаю. У мене також був чорний рюкзак, в якому шукали “зброю пістолет”, – написав він. 

Він додав, що поліція змусила його розповісти, хто він і чим займається, погрожуючи вдягнути кайданки. 

Любов Галан, координаторка групи громадського спостереження “Озон”, каже, що правоохоронці зупинили Капицю без законного обґрунтування та провели поверхневу перевірку з порушеннями. Їхні дії, за словами експертки, також свідчать про перевищення службових повноважень:  

“До кінця не можемо стверджувати, відбулася ситуація чи ні, треба з’ясувати додаткові обставини. Але з огляду на вихідні дані очевидно, що поліцейські діяли всупереч Закону “Про Національну поліцію”, порушили правила етики поліцейських, якими регулюється їхня поведінка на службі. Вони також вдалися до профайлінгу, оскільки зупинили людину, яка нібито потенційно могла скоїти правопорушення, посилаючись не на орієнтування, наприклад, а на свої особисті уявлення про те, як виглядає правопорушник, з мотивів особистої неприязні”.

Вона додає, що ситуацію складно оцінювати, оскільки наявна позиція лише однієї сторони: 

“Шкода, що Капиця не зміг фіксувати процес на відео. Утім, уявімо ситуацію, що поліція дійсно має обґрунтовану підозру, що людина перебуває в нетверезому стані, наркотичного або алкогольного сп’яніння. Й може, наприклад, загрожувати собі чи іншим. За зовнішніми ознаками, поведінкою людини поліцейський має це встановити. Але це не дає йому права порушувати норми етики, ображати людину й не звільняє його від пояснень, чому він цю людину зупиняє. Він кожен свій крок має пояснити, посилаючись на конкретні норми закону. І тільки тоді ми можемо визнати його дії правомірними, коли вони є чітко й належним чином артикульовані”. 
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter