Австрія на рік продовжила право на проживання для українських біженців

Дата: 01 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Парламент Австрії більшістю голосів схвалив поправки до спеціального положення про переміщених осіб, що продовжує на рік право на тимчасове проживання для біженців з України – тобто до 4 березня 2024 року.

Про це йдеться у відповідній поправці до постанови уряду.

Ілюстративне зображення. Фото: Getty Images

За поправки до постанови проголосували всі партії, окрім євроскептичної Партії свободи (FPÖ).

Відомо, що положення про переміщених осіб ухвалили в березні 2022 року на виконання директиви ЄС і спочатку надавали право на проживання вихідцям з України до 3 березня 2023 року з продовженням кожні шість місяців.

Поправку до положення внесено з огляду на те, що в жовтні 2022 року Єврокомісія оголосила, що не пропонуватиме припинення дії директиви, яка передбачала тимчасовий захист для українців до 4 березня 2024 року. 

Як зазначають у парламенті Австрії, у такий спосіб уряд хоче створити правову визначеність для тих, кого це стосується, і зменшити адміністративний та фінансовий тягар.

Поправка набуде чинності через тиждень після публікації.

За даними МВС Австрії, з 24 лютого до 31 грудня 2022 року в країні зареєстрували майже 91 тисячу біженців з України, близько 66 тисяч із них досі перебувають в Австрії. Водночас близько половини українців, які, рятуючись від війни, потрапили до Австрії, хочуть залишитися в країні назавжди. 

Нагадаємо, що посадовець австрійської землі Тіроль без консультації з відповідними українськими органами відправив до Москви двох неповнолітніх українців нібито для возз’єднання родини. Співробітник, очевидно, діяв на прохання російської Уповноваженої з прав людини Тетяни Москалькової. Цей посадовець нібито мав інформацію від російського посольства про те, що матері цих двох молодих людей вже перебувають у Росії й хочуть возз’єднання сім’ї.

Водночас невідомо, чи матері українських підлітків перебувають у Росії добровільно. Так само невідомо, чи самі молоді люди погодилися на виїзд до РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter