Атестація поліції в Донецькій області: підвищать у 5 разів більше, ніж звільнять

Дата: 27 Грудня 2016
A+ A- Підписатися

В Донецькій області понад 3,5 тисяч поліцейських пройшли переатестацію, при цьому 50 співробітників звільнені, 233 – рекомендовані на підвищення.

Про це повідомляє Головне управління Нацполіції в Донецькій області.

Переатестація поліцейських на Донеччині відбувалася у грудні. В зоні бойових дій, як і у мирних областях, цей процес відбувався у 2 етапи: тестування працівників та проведення співбесіди. Усього атестацію пройшли 3 648 співробітників.

У Маріуполі, Краматорську та Покровську працювали атестаційні комісії, до складу яких входили вже атестовані працівники кадрових, слідчих, кримінальних підрозділів Нацполіції України та представники громадськості, які виявили бажання брати участь у реформуванні поліції.

Атестаційні комісії оцінювали кожного поліцейського за 4 можливими оцінками.

“Якщо ми бачили, що людина на своєму місці, то ставили оцінку “відповідає займаній посаді”. Якщо бачили, що людина здатна виконувати складніші завдання, тоді рекомендували її на підвищення. Якщо ж співробітник не справлявся зі своїми завданнями, тоді наполягали на його пониженні в посаді” , – розказує радник міністра внутрішніх справ України Іван Варченко, який очолив атестаційну комісію.

За його словами, якщо за колегіальним висновком комісії співробітник не відповідав високому званню поліцейського, його кандидатуру пропонували до звільнення. Виконання рішення комісії було обов’язковим.

Варченко, який брав участь в атестаційному процесі майже у 20 областях України, відзначив високий рівень знань поліцейських Донеччини.

“Донецька область в цілому показала достатньо сильні показники, високий рівень теоретичних знань та практичного розуміння того, що відбувається у країні, чим живе Україна, високий рівень патріотизму. Тих, кого ми пропонували до звільнення, було лише кілька десятків людей. В цілому працівники поліції Донеччини відповідають займаним посадам”, – зазначив він.

В свою чергу, громадський активіст та волонтер Антон Аленін розповів, що ретельно стежив за реформою поліції та від самого початку прагнув потрапити до атестаційної комісії.

“Чому? Тому що у нас в місті багато хто критикує поліцейських, але безпосередньо зробити щось для покращення береться не кожний. Ті громадські працівники, які прийшли сюди, вони прийшли не критикувати, а побачити, поговорити з кожним працівником, подивитися на рівень його мотивації, рівень його патріотизму і його професійні якості. Вже після цього можна дійсно давати оцінку поліції Донецької області”, – зазначив Антон Аленін.

Він розповів, що одним з основних критеріїв оцінки поліцейських була їх готовність змінюватися, тобто готовність розуміти, що міліція та поліція – це кардинально різні речі.

“Рішення по кожній людині приймалося колегіально. Склад комісії та рівень обговорення дозволив максимально об’єктивно оцінити кожного співробітника поліції. У нас були дискусії, були деякі суперечки, але остаточна оцінка завжди давалася більшістю голосів”, – зазначив волонтер.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter