Артилерія обстрілювала українські села з території Росії – докази міжнародної організації

Дата: 07 Липня 2016
A+ A- Підписатися

Правозахисники міжнародної організації International Partnership for Human Rights (IPHR) зібрали докази того, що влітку-восени 2014 року з території Російської Федерації здійснювались артилерійські удари по селах і містах на контрольованій Україною території Луганської області.

Про це розповіла координатор польових місій в Україні IPHR Світлана Валько сьогодні на прес-конференції в Києві, передає в Інтерфакс-Україна.

“Влітку-восени 2014 року з території Російської Федерації було обстріляно зі ствольної і реактивної артилерії, як мінімум п’ять сіл на Луганщині – української території. В одному з сіл, шостому, Червоній Талівці, було здійснено атаку за допомогою російських військових і після атаки відступ на територію Російської Федерації. У результаті атаки на два з цих населених пункти, це Колісниківка і Очеретне було здійснено атаку також на цивільні об’єкти, були поранені мирні жителі. Як мінімум 29 будинків було зруйновано внаслідок цієї атаки з території Російської Федерації”, – сказала Валько.

За її словами, дослідження ґрунтувалися на свідченнях очевидців і потерпілих, прикордонників, які в той момент проходили службу в цьому регіоні, а також даних, зібраних під час польових спостережень. IPHR також використовувала у своїй роботі супутникові знімки, з якими раніше працювали експерти Bellingcat, і дані, зібрані спостерігачами ОБСЄ.

У своєму звіті правозахисники також зазначають, що встановили існування, як мінімум трьох таборів, де базувалися російські військові для здійснення атак на території України.

“Ми знайшли номери військових частин, солдати яких брали участь у цих нападах. Ми визначили напрямок обстрілу з точністю, за допомогою снарядів які залишилися в землі, кратерів і воронок, супутникових карт. Ми визначили, який тип зброї використовувався, а саме, ствольна і реактивна артилерія. І ми можемо сказати, що на ці шість сіл, як мінімум були здійснені напади з території Російської Федерації”, – поінформувала представниця польових місій.

Правозахисники сподіваються, що їхній звіт допоможе притягнути до відповідальності тих, хто віддавав злочинні накази.

“Ми показуємо факти перетину українського кордону військовими РФ, тобто живої сили, а також вертольотів та БТР. Відповідно до міжнародного законодавства – це ознаки міжнародного воєнного конфлікту. Тобто в даному випадку – прямої причетності до нього РФ”, – пояснила Валько у коментарі DW напередодні презентації звіту.

Вона додала, що усі докази передаватимуться в міжнародні суди, що допоможе потерпілим від конфлікту захищати свої права.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter