Аргентина першою з країн Латинської Америки дозволила видавати гендерно-нейтральні документи

Дата: 25 Липня 2021
A+ A- Підписатися

В Аргентині дозволили не вказувати стать у документах про посвідчення особи. Мета цієї ініціативи — гарантування права на гендерну ідентичність людей, які не сприймають себе як чоловіки чи жінки — тобто небінарних, інтерсекс- і трансгендерних людей.

Про це повідомляє видання “La Nacion“.

Указ про видання гендерно-нейтральних документів підписав президент Аргентини Альберто Фернандес.

Ми робимо крок до того, щоб одного разу для документів нікого більше не питали, хто він – чоловік чи жінка. Державі не має бути діла до сексуальної орієнтації його громадян або до того, з якою статтю вони себе ідентифікують. Її має хвилювати, чи вчаться діти, чи вакцинуються вони, чи платять жителі податки та чи не здійснюють вони злочину”, – заявив Фернандес.

Відтепер в графі “стать” національного документа на посвідчення особи можна буде вказувати не лише “M” чи “F” (тобто позначення чоловічої та жіночої статі відповідно), а й “Х”.

Під час підписання указу Фернандес особисто видав перші три документи, де замість статі було вказано “Х”.

Раніше в Аргентині було закріплене визначення гендерної ідентичності як “внутрішнього та індивідуального досвіду гендеру так, як його відчуває кожна людина, що може збігатися чи не збігатися з визначеною при народженні статтю“.

Як повідомляє видання “MercoPress“, міністерство праці Аргентини раніше внесло зміни до положень, відповідно до яких згадку про стать прибрали з індивідуального номера соціального забезпечення (CUIL). Податкова служба країни заявила про наміри вдатися до аналогічного кроку найближчим часом.

Деякі країни країн, як-от Німеччина, Канада, Індія і США (але не всі штати, і подекуди правила можуть різнитися) визнають існування багатьох гендерних ідентичностей і дозволяють не вказувати в документах стать.

Фотографія обкладинки: з відкритих джерел

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter