Amnesty International назвала арешт Чийгоза “репресивним заходом”

Дата: 30 Січня 2015
A+ A- Підписатися

Затримання заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу є “черговим із низки репресивних заходів” проти незгодних з анексією Криму. 

Про це заявила правозахисна організація Amnesty International.

29 січня кримський суд заарештував одного з лідерів кримських татар Ахтема Чійгоза до 19 лютого. Чоловікові інкримінують організацію “масових заворушень” біля будівлі Верховної ради Криму 26 лютого 2014 року, коли мітинги кримських татар та проросійських активістів переросли в сутички. Внаслідок протистоянь загинули двоє людей: чоловік помер від серцевого нападу, жінка – через тисняву.

“Під час акції були поодинокі випадки застосування помірного насильства, але не було жодних ознак масових заворушень. Ахтем Чийгоз був одним із тих, хто намагався допомогти міліції утримувати два натовпи подалі один від одного”, – йдеться в повідомленні Amnesty International.

“Розпочавши кримінальне переслідування за вочевидь сфабрикованими звинуваченнями, місцева влада перейшла чергову межу. Арешт Ахтема Чийгоза є переконливою спробою змусити замовкнути критиків окупації Криму і послати сигнал іншим про наслідки проявів інакомислення в Криму”, – цитує прес-служба організації виконавчого директора представництва Amnesty International в Україні Тетяну Мазур.

Нагадаємо, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв назвав арешт Чійгоза розправою окупаційної влади над Меджлісом. Джемілєв нагадав, що 26 лютого проросійські сили організували мітинг з тим, щоб Верховна Рада Криму звернулася до Володимира Путіна з приводу необхідності приєднання Криму до Росії.

“У відповідь кримські татари зібрали ще більше людей і відкинули їх від Верховної Ради. На наступний день почалося з “зеленими чоловічками”. Мабуть, зараз кримська влада хоче якось помститися за ту поразку і приниження, яке вони зазнали 26 лютого. Абсурдність проста і очевидна, тому що мітинг був з обох сторін. А якщо говорити про заворушення, то їх було розпочато саме сепаратистами біля стін ВР АРК, а кримські татари їм протидіяли”, – зазначив народний депутат України Мустафа Джемілєв.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter