Захисники озера Качиного виграли справу в забудовника, який вимагав від них 200 тис. грн за “знесення парканів”

Дата: 24 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Апеляційний суд міста Києва скасував рішення суду першої інстанції про стягнення з активістів ініціативи захисту від забудови озера Качиного близько 200 тисяч гривень штрафу на користь підрядника, який хотів побудувати там багатоповерхівку.

Про це активісти повідомили на сторінці у фейсбуку. 

Саме такі рішення укріплюють довіру до українських судів!Суддя Левенець Б.Б. : "Колегія суддів дійшла висновку про…

Опубліковано Озеро Качине Четвер, 23 січня 2020 р.

Наприкінці 2014 року Київрада передала землю на перетині вулиць Здолбунівської та Тепловозної в столиці під забудову шестисекційного багатоповерхового будинку на 1276 квартир. Задля робіт будівельники почали засипати водойму поблизу майбутньої новобудови, що обурило місцевих жителів, які згодом об’єднались в ініціативу для захисту озера. 

На територію озера наклали арешт, проте у 2016 році це рішення скасував апеляційний суд. Того ж року забудовник звинуватив активістів ініціативи в тому, що вони нібито знесли паркан на території забудови та не давали проїхати туди будівельним машинам, і подав на них до суду. 

Дарницький районний суд міста Києва, який розглядав справу, задовольнив позов про стягнення 200 тисяч гривень штрафу з активістів. Так, ветерана АТО Сергія Миронюка зобов’язали сплатити 100 тисяч гривень, а з голови громадської організації “Озеро Качине” Сергія Куценка і активісток Тамари Харчілави та Вікторії Бегаль постановили стягнути по майже 32 тисячі гривень. 

Рішення суду обурило громадськість і захисників активістів, які заявляли про небезпечний прецедент притягнення до відповідальності за громадську діяльність. Адвокатка Вікторія Петрук тоді також розповідала, що судді не врахували під час слухання свідчень очевидців, які стверджували, що паркан на території забудови знищили невідомі люди спортивної зовнішності, одягнуті в чорне.

Колегія суддів Апеляційного суду дійшла висновку про помилковість рішення суду першої інстанції. 

“Саме такі рішення укріплюють довіру до українських судів! Дякуємо суддям Київського апеляційного суду за справедливе рішення!” – написали активісти після засідання. 

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter