Апеляційний суд підтвердив право кримчан перевозити майно, недозволене урядом

Дата: 21 Грудня 2016
A+ A- Підписатися

Одеський апеляційний суд 14 грудня у своєму рішенні підтвердив право переселенців з Криму перевозити через пункт пропуску майно, яке не відноситься до переліку дозволених відповідно до постанови Кабінету міністрів України №1035.

Про це повідомляє Українська Гельсінська спілка з прав людини, адвокати якої захищали права кримчан у суді.

Адвокати сподіваються, що надалі рішення суду стане зразковим у подібних справах і допоможе відмінити сумнозвісну постанову уряду, що порушує права внутрішньо переміщених осіб.

В УСПЛ нагадують, що цього року внутрішній переселенць з Криму, який нині проживає в Одеській області, не міг вивести з окупованого півострова особисті речі в багажі власної автівки, оскільки вони не були включені до списку дозволених предметів постанови КМУ № 1035, яка була прийнята у грудні минулого року.

26 вересня вересні адвокат Юлія Лісова виграла справу в суді першої інстанції – Одеський окружний адміністративний суд виніс постанову, якою визнав протиправною відмову відділу Херсонської митниці Державної фіскальної служби України на пункті пропуску з окупованим Кримом з території АР Крим внутрішньо переміщеній особі з її особистими речами, які не відносяться до переліку дозволених відповідно до постанови КМУ №1035

За словами Лісової, рішення апеляційного суду надалі має стати орієнтиром для судів першої інстанції у подібних ситуаціях, оскільки заборона є порушенням  статті 1 Протоколу Першого до Європейської конвенції – права на власність.

Водночас Лісова як негативне явище наводить ставлення працівників митниці, яке було у черговий раз продемонстровано у залі суду – абсолютно формальне ставлення до виконання своїх обов’язків, нерозуміння  реальних наслідків для тисяч громадян України, які спричинила постанова № 1035. Митники намагались запевнити суд, що постанова не створює жодних проблем: “Ті, хто хотів  виїхати і перевезти все необхідне  – міг зробити це до 2016 року”. Також представники митниці вказували, що особистими речами можна вважати тільки ті, що не заборонено до перевезення, а все інше вважається товаром.

За словами Лісової, справжню перемогу можна буде констатувати лише після відміни сумнозвісної постанови.

“Чим більше митниця буде ходити по судах і програвати їх, тим більша вірогідність, що постанову відмінять”, – констатує адвокат.

Наразі ж, кожному кримському переселенцю доведеться повторювати складний алгоритм дій після спроби вивезення особистих речей з окупованої малої Батьківщини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter