Amnesty International закликає гуманно поводитися з затриманими

Дата: 18 Лютого 2015
A+ A- Підписатися

Можливе захоплення міста Дебальцево проросійськими сепаратистами не має призвести до порушення прав затриманих.

Про це повідомляється у заяві на офіційному сайті правозахисної організації Amnesty International.

Сепаратистські збройні групи вже були помічені за катуваннями та застосуванням іншого жорстокого поводження щодо прокиївських солдатів. Повідомлення про такі дії надходили зовсім нещодавно, а саме 9 лютого з району Дебальцевого. Це в потенціалі є порушенням законів війни“, — сказав Денис Кривошеєв, заступник директора програми  Amnesty International по Європі і Центральній Азії.

Правозахисники закликають усі сторони конфлікту поводитися з затриманими гуманно, як того вимагають Женевські конвенції. Організація дослідила відео-докази жорстокого поводження з затриманими українськими військовими. Йдеться про низку випадків, зокрема, про кадри сильного побиття проросійськими бойовиками важко поранених солдатів в селі Логвинове на околиці Дебальцевого, а також побиття та приниження представників прокиївських сил на так званому “параді полонених”. Також зафіксовано подібні порушення і з українського боку: правозахисники розповідають про випадок, коли у серпні минулого року українські війскові затримали у селі на Донеччині двох журналістів, чоловіка і жінку, чоловіка жорстоко побили, а жінці погрожували зґвалтуванням.

Раніше дослідницька місія організації виявила літніх людей, дітей і людей з обмеженими можливостями, які переховуються в жахливих умовах в Дебальцевому на тлі невибіркових бомбардувань. У правозахисній організації зазначають, що потрібно надати можливість незалежним спостерігачам оцінити гуманітарну ситуацію, у якій перебувають цивільні мешканці.

Приєднання до Римського статуту Міжнародного кримінального суду є важливим кроком для притягнення до відповідальності представників обох сторін конфлікту, які винні у злочинах відповідно до міжнародного права, включаючи військові злочини“, – зазначено у заяві організації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter