Amnesty International вимагає розслідувати інформацію про викрадення і вбивства геїв у Чечні

Дата: 05 Квітня 2017
A+ A- Підписатися

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International вимагає від глави Слідчого комітету Олександра Бастрикіна, в.о. глави Слідчого управління Слідчого комітету по Чечні Сергія Соколова та Уповноваженої з прав людини Тетяни Москалькової негайно розслідувати повідомлення про викрадення, тортури і вбивства гомосексуалів у Чечні.

Про це йдеться в заяві Amnesty International в Росії.

У заяві організація посилається на матеріали російської “Нової газети” від 1 і 4 квітня, в яких видання повідомляє про те, що останні кілька тижнів у Чечні проводять скоординовану кампанію, під час якої були викрадені сотні чоловіків, які вважалися гомосексуалами. Повідомляється, що чоловіків піддали тортурам та іншим видам жорстокого поводження, змушуючи їх розкрити інформацію про інших відомих їм представників ЛГБТІ-спільноти. “Нова газета” стверджувала, що перевірила інформацію про щонайменше трьох чоловіків, які були вбиті викрадачами. Однак її джерела стверджують, що таких убивств було більше.

Є повідомлення про те, що деякі з викрадених чоловіків були повернуті у свої сім’ї. Однак вони, як і раніше, піддаються серйозній небезпеці через поширену в республіці гомофобію. Члени російської ЛГБТ-мережі підтвердили наявну в розпорядженні газети інформацію і організували гарячу лінію, що пропонує допомогу бажаючим покинути регіон з міркувань безпеки. Однак є ймовірність, що деякі з пропозицій допомоги, зроблених через інтернет, можуть бути використані організаторами злочинів щодо ЛГБТІ для стеження за своїми потенційними жертвами.

Реакція офіційних осіб Чеченської республіки на оприлюднену “Новою газетою” інформацію варіювалася від заперечення – що зробив, наприклад, прес-секретар глави республіки Альві Карімов – до завуальованих погроз. У неділю, 3 квітня, прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що “органи внутрішніх справ будуть перевіряти” інформацію про ймовірне переслідування гомосексуалів у Чечні.

Amnesty International вимагає від російської влади провести оперативне, ефективне і ретельне розслідування повідомлень про викрадення і вбивства в Чечні чоловіків, яких вважають гомосексуалами, і притягнути до судової відповідальності осіб, визнаних винними або причетними до таких злочинів. Влада Російської Федерації також повинні вжити всіх необхідних заходів для забезпечення безпеки будь-якій особі, яка може піддаватися ризику в Чечні через свою сексуальну орієнтацію, і найрішучішим чином засудити будь-які дискримінаційні коментарі, зроблені посадовими особами.

Amnesty International оголосила глобальну акцію термінової допомоги, яка містить всі ці вимоги.

Amnesty International нагадує федеральній і чеченській владі про те, що в них є міжнародні зобов’язання в галузі прав людини, які забороняють дискримінацію, а також вимагають розслідування і судового переслідування за вчинення злочинів на грунті ненависті.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter