Amnesty International розкритикувала ЄС за слабку протидію нападам на правозахисників

Дата: 26 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Країнам Європейського Союзу не вдалося виконати зобов’язання з підтримки та захисту правозахисників, які зазнають нападів та погроз убивством. Непослідовність підриває довіру та міцність політики ЄС щодо правозахисників на глобальному рівні.

Таких висновків дійшли автори доповіді Amnesty International “Захищаючи захисників? Оцінка дій ЄС”

Автори доповіді стверджують, що ЄС підтримує і пропонує життєво важливий захист для правозахисників в усьому світі, але часто також мовчить про порушення прав людини в певних державах, лишаючи активістів у серйозній небезпеці. 

“Коли ЄС бездіє, правозахисники змушені пристосовуватися до небезпечних ситуацій, що має негативний вплив на них самих і на спільноти, для яких вони працюють”, – каже Ева Гедді, керівниця офісу європейських інституцій в Amnesty International. 

“Дослідження показує серйозні розбіжності в підходах використання політик ЄС у захисті правозахисників. Наприклад, ЄС часто висловлюється про складне становище з правозахисниками в Китаї для того, щоб озвучити проблему. Але, з іншого боку, ЄС замовчує серйозне придушення інакодумства в Саудівській Аравії. Таким чином, підтримка тісного партнерства з королівством превалює над проблемами прав людини”, – додала вона. 

Правозахисна організація проаналізувала виконання директив ЄС із захисту правозахисників у п’яти країнах – Бурунді, Китаї, Гондурасі, Росії та Саудівській Аравії. Автори спілкувались із правозахисниками та дипломатами ЄС та виявили сильну різницю в тому, як ЄС та його члени підтримують захисників прав людини в цих п’яти країнах.

Опитані активісти засвідчили, що різниця в підходах ЄС може призводити до збільшення репресій. Їхні свідчення також показали, що відсутність стратегії ЄС із захисту правозахисників підриває їхню підтримку. 

Незважаючи на складні відносини з Китаєм, ЄС більше використовує публічну дипломатію, аби звернути увагу на випадки образ, свавільних затримань та тортур. 
 
 
Правозахисникам бракує публічних заяв від ЄС у певних країнах. Водночас деякі опубліковані заяви не передають серйозність ситуації, яку переживають активісти. ЄС також часто не перекладає своїх звернень на місцеві мови і не поширює їх у соціальних мережах. 
 
Amnesty International згадує показові справи над російськими правозахисниками Оюбом Тітієвим та Валентиною Череватенко, які зазнали необґрунтованого судового переслідування. Зниженню тиску на цих громадян Росії  і навіть скасуванню обвинувачень сприяли послідовні та скоординовані дії на найвищому рівні ЄС та з боку його країн. Водночас ЄС не став на захист саудівського правозахисника Мохамеда аль-Отайбі, якого примусово депортували з Катару до Саудівської Аравії, незважаючи на те що Норвегія надала йому гуманітарну візу.
 
“ЄС та його країнам потрібен більш стратегічний та видимий підхід у підтримці й захисті активістів, які перебувають у небезпеці. Гарним стартом з боку міністрів закордонних справ ЄС може бути підтвердження їхніх зобов’язань у просуванні та захисті правозахисників через висновки Ради закордонних справ”, – наголосила Ева Гедді. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter