Американський репер на концерті намагався підбадьорити фанатів образами на адресу людей з ВІЛ, жінок і геїв

Дата: 30 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Музикант Джонатан Ліндейл Кірк, більш відомий під псевдонімом DaBaby, вибачився перед людьми, які живуть з ВІЛ. Незадовго до цього на фестивалі він намагався між піснями підбадьорити фанатів образами на адресу людей з ВІЛ, жінок і геїв. 

Відео зі словами артиста можна знайти в мережі. 

Виступ виконавця на фестивалі Rolling Loud у Маямі відбувся 25 липня. Перед виконанням чергової пісні артист попросив шанувальників ввімкнути ліхтарики на своїх телефонах, підняти їх угору та сказав: 

“Якщо ви не прийшли сьогодні з ВІЛ, СНІДом, будь-яким з цих смертельних захворювань, що передаються статевим шляхом і змусять вас померти за два-три тижні, тоді ввімкніть ліхтарі на своїх телефонах”.

Після цього репер почав вигукувати образи на адресу жінок та геїв:

“Дами, якщо (ваші статеві органи. – Ред.) пахнуть як вода, то ввімкніть ліхтарі на своїх телефонах. Хлопці, якщо ви (не займалися оральним сексом з чоловіком. – Ред.) на парковці, то ввімкніть ліхтарі на своїх телефонах”. 

Відео з образами швидко розлетілось у мережі, а негативна реакція на нього одразу з’явилась як від звичайних користувачів, так і від колег артиста. 

“Ми були вражені, коли прочитали про дезінформацію про ВІЛ та гомофобні заяви, зроблені на нещодавньому шоу DaBaby. Це підживлює стигму та дискримінацію і є протилежністю до того, що потрібно нашому світу для боротьби з епідемією СНІДу. ВІЛ-інфекція вразила понад 70 мільйонів людей у всьому світі: чоловіків, жінок, дітей та найуразливіших людей у наших громадах. В Америці в темношкірих геїв на 50% більша ймовірність заразитися ВІЛ. Стигма і сором навколо інфекції та гомосексуальності є величезною причиною цієї вразливості”,написав у своєму твіттері співак Елтон Джон, відомий своїм активізмом щодо боротьби з ВІЛ / СНІДом.

Фото: Sky News

“Після десятиліть важко здобутих наукових досліджень існують рятівні ліки, доступні для дітей, народжених з ВІЛ, для людей, які заражаються ВІЛ через переливання крові, брудні голки або обмін рідинами. Ці нові АРВ-препарати можуть підтримувати людей зі СНІДом до кінця життя!!! СНІД не передається, якщо стояти поруч з кимось у натовпі. Більше ніхто не помирає від СНІДу за два-три тижні. Дякувати Богу”,відреагувала на інцидент у своїх соцмережах співачка Мадонна. 

Після критики артист не одразу написав вибачення. Спочатку він у грубій формі попросив “не лізти у не своє діло” людей, які звертали увагу на незнання чоловіка, однак згодом таки попросив вибачення, але лише в людей з ВІЛ.

Нагадаємо, що в Україні, яка є лідеркою серед країн Європи за масштабами поширення ВІЛ-інфекції, люди, що живуть з ВІЛ, також досі стикаються зі стигматизацією через свій діагноз. Через це оточення боїться проходити тестування, не знає свого статусу, а деякі досі вважають ВІЛ / СНІД виключно хворобою гомосексуалів, працівників і працівниць комерційного сексу та наркозалежних.

Дискримінаційні вислови лунають навіть від лікарів. Декілька років тому колишній міністр охорони здоров’я Олег Мусій звинуватив громадського активіста та голову організації “Всеукраїнська мережа ЛЖВ” Дмитра Шерембея в тому, що він нібито міг інфікувати його ВІЛ через подряпину, яку Мусій дістав унаслідок їхньої бійки. Така реакція колишнього посадовця та абсурдні звинувачення спричинили шквал критики.

У 2019-му Україна офіційно перейшла на нові стандарти лікування ВІЛ. ZMINA докладно розповідала про те, що ж змінилось у підході до лікування інфекції

Фотографія обкладинки: Rich Fury / Getty Images

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter