Американські правозахисники позиваються проти Трампа, міністрів юстиції та оборони

Дата: 07 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Після поліцейської операції 1 червня проти протестувальників біля Білого дому у Вашингтоні американські правозахисники подали позов проти уряду США до федерального суду. Тоді відбулася мирна акція у відповідь на вбивство поліцейським афроамериканця Джорджа Флойда, що сталося 25 травня в Міннеаполісі штату Міннесота. 

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на оприлюднену позовну заяву. 

Акція посадовців проти демонстрантів перед Білим домом була незаконною, наголошують Американська спілка захисту громадянських свобод (ACLU), інші правозахисні групи та окремі учасники протесту. Зачищаючи територію, поліція використовувала сльозогінний газ та гумові кулі. 

Разом із президентом США Дональдом Трампом у позові згадується міністр юстиції Вільям Барр та міністр оборони Марк Еспер. Вони, на переконання позивачів, своєю операцією порушили основоположні права протестувальників, передбачені в американській конституції. 

“Уряд має бути притягнутий до відповідальності”, – йдеться у твіті Американської спілки захисту громадянських свобод.

Напередодні міністр юстиції виступив на захист поліцейської операції, під час якої демонстрантів відтіснили з площі перед Білим домом у насильницький спосіб. У Трампа була призначена фотосесія біля церкви, яка розташована поряд. Президент США позував перед камерами з біблією в руках. За словами Вільяма Барра, президент повинен мати змогу вийти з Білого дому, щоб піти до церкви. 

У своєму позові правозахисники також згадують незаконні дії силовиків проти журналістів того дня. 

Адвокат родини Флойда Бен Крамп заявив, що 46-річний Джордж Флойд загинув не під час коронавірусної пандемії, а під час пандемії расизму та дискримінації

Тим часом 7 травня в багатьох американських містах десятки тисяч людей узяли участь у 12-му дні акцій проти расизму й поліцейської жорстокості.

Як передає Радіо Свобода, у Вашингтоні відбулася найбільша демонстрація з моменту смерті Джорджа Флойда. Люди вигукували гасла, тримали плакати та виголошували промови.

Через акції військові, поліція та федеральні агенти перекрили більшу частину центру Вашингтона.

Багато протестувальників зібралися біля Капітолія, Національної алеї та Білого дому, де були зведені бетонні барикади.

Великі протести відбувалися в Нью-Йорку, Філадельфії, Сіетлі, Чикаго та Лос-Анджелесі.

Окрім того, насильницьке вбивство спровокувало цими днями протести у світі. Тисячі людей, попри коронавірусну пандемію, вийшли на вулиці в різних країнах, зокрема в Австралії, Франції, Британії. У столиці Німеччини Берліні під час коротких сутичок з поліцією заарештували близько 100 людей.

Наймасштабніша за останні роки акція протесту відбулась у столиці Австрії Відні. За даними австрійської поліції, в заході взяли участь 50 тисяч учасників. Протестувальники вигукували гасла “Життя темношкірих має значення” та “Я не можу дихати”. 

Нагадаємо, 25 травня в Міннеаполісі 46-річний темношкірий чоловік Джордж Флойд помер після того, як його затримали, закували в наручники і поклали на землю обличчям униз, а поліцейський притискав його шию коліном тоді, як Флойд казав, що не може дихати. Відео затримання спричинило протести по всій країні.

Поліцію викликав власник магазину, який заявив, що Флойд розплатився фальшивою банкнотою.

Через чотири дні поліцейському Дереку Шовіну, який затримував Флойда, висунули звинувачення у вбивстві третього ступеня і ненавмисному вбивстві другого ступеня. Він і троє інших поліцейських, які стояли поруч і не втручалися, були звільнені.

Родина Флойда і її адвокати заявляють, що обвинувачення має бути змінене на вбивство першого ступеня і повинні бути висунуті звинувачення трьом іншим поліцейським. За даними повторного розтину, чоловік помер від асфіксії після того, як на його шию та спину тиснув поліцейський.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter