Американські дослідники назвали фейком заяви нібито російського генерала про підрив ЗАЕС

Дата: 09 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Поширені заяви нібито російського генерала Валерія Васильєва про те, що на території Запорізької АЕС можуть вчинити вибух, є, ймовірно, фейком. 

Про це йдеться в щоденному звіті Американського інституту вивчення війни за 8 серпня.

Фото: SERGEI ILNITSKY / EPA / SHUTTERSTOCK

Слова Васильєва про те, що на ЗАЕС “буде або російська земля, або випалена пустеля” активно поширювали напередодні медіа та в державному підприємстві “Енергоатом”. У телеграм-каналі ДП опублікували повну цитату російського військового, однак не зробили посилання на джерело. 

“Як ви знаєте, ми замінували всі важливі об’єкти Запорізької атомної станції. І ми не приховуємо цього від ворога. Ми їх попередили. Ворог знає, що станція буде або російською, або нічиєю. Ми готові до наслідків цього кроку. І ви, воїни-визволителі, маєте розуміти, що іншого в нас немає. І, якщо буде найжорсткіший наказ, ми маємо виконати його з честю”, – цитували Васильєва. 

Водночас, як кажуть в інституті вивчення війни, першоджерелом слів Васильєва був скриншот повідомлення з російської соцмережі “Вконтакте” в групі “Лента новостей Запорожье”, яка публікує проросійські новини. Невдовзі адміністратори спільноти взагалі заявили, що не поширювали заяви, а публікацію зробила фейкова група.

“Ці ймовірні спотворення відвертають увагу від цілком реальних ризиків мілітаризації Росією Запорізької АЕС, яка може охоплювати мінування станції та майже напевно охоплювати небезпечне зберігання військового озброєння поблизу ядерних реакторів і сховищ ядерних відходів”, – вважають дослідники. 

В інституті вивчення війни наголошують, що російські війська, ймовірно, використовують загрозу ядерної катастрофи, щоб зменшити бажання Заходу надавати військову підтримку українському контрнаступу. 

Нагадаємо, що, на думку українських посадовців, російські війська обстрілюють Запорізьку атомну електростанцію, щоб знеструмити Південь України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter