Акушеру зі столичної приватної клініки загрожує до 3 років в’язниці через смерть новонародженої

Дата: 17 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

У Києві акушеру-гінекологу однієї з приватних клінік загрожує до 3 років позбавлення волі через неналежне виконання своїх професійних обов’язків, що призвело до смерті новонародженої. Слідчі підозрюють, що медик пізно прийняв рішення про проведення кесаревого розтину і дівчинка задихнулась. 

Про це повідомили у Київській міській прокуратурі. 

Лідія Косогова. Фото: скріншот сюжету ТСН

Трагічний випадок трапився ще весною минулого року: 33-річна Лідія Косогова втратила доньку Віру у приватному медичному закладі в Пущі-Водиці, що поблизу Києва. Як розповідала жінка журналістам ТСН, за 2 тижні до пологів вона відчула біль унизу живота, помітила кровотечу та одразу звернулась до лікарів пологового, які за нею спостерігали протягом усієї вагітності. Ті повернули її додому, де кровотеча минула.

Вже у день пологів перевірка показників серцебиття плоду не дала результатів.

“Живіт просто розривався від болю”, – пригадує Лідія. 

Внаслідок зволікання з кесаревим розтином, як встановили згодом слідчі, новонароджена отримала незворотні зміни у центральній нервові системі. За словами матері, лікарі намагались приховати цей факт та кололи дівчинці адреналін, шприц ймовірно із яким Лідія зняла на камеру мобільного телефона. 

Фото: Getty Images

“Три дві вони розповідали, що випишуть мене з дитиною”, – говорить жінка.

Невдовзі медики почали звинувачувати у смерті Косогову: “Розповідали, що це карма, божа воля, головний лікар заявив, що це моя матка задушила дитину. Сказали, що це я нагрішила дуже сильно, що я ще молода і можу народити здорову дитину”.

Віра померла через 55 днів у паліативному відділенні іншого закладу у Києві. Судмедексперти встановили, що лікарі пологового більш ніж на годину запізнились з проведенням кесаревого розтину. 

Наразі у закладі відмовляються спілкуватись з журналістами. Акушер-гінеколог Микола Коваленко, якого підозрюють у неналежному виконанні своїх обов’язків, винним себе не вважає та, за даними медіа, досі працює. 

Фотографія обкладинки: Getty Images

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter