Активістка Аліса Чирва заявлятиме в ДБР на бездіяльність поліції щодо погроз у свій бік

Дата: 06 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Активістка та учасниця «Академії вуличного протесту» Аліса Чирва заявляє про погрози у свій бік та готує заяву до ДБР через бездіяльність поліції, яка не відреагувала на її дзвінки про допомогу.

Про погрози вона написала на своїй сторінці у фейсбук.

❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️Десь тиждень тому мені надійшло повідомлення, що Академія вуличного протесту, яка мала…

Gepostet von Алиса Чирва am Dienstag, 5. November 2019

«Десь тиждень тому мені надійшло повідомлення, що Академія вуличного протесту, яка мала відбутись 2 листопада, отримала відмову від власників приміщення, де мала проходити подія. Причиною став тиск з боку правоохоронців», – описує передісторію Чирва, згадуючи захід від громадського руху «Гонор».

За її словами, через цю ситуацію вона надала організаторам тренінгу своє приміщення. І вже за кілька годин після того, як учасникам «Академії» прийшли запрошення з новим місцем проведення заходу, Чирва почала отримувати «неприємні повідомлення та анонімні погрози».

А вже наступного дня після тренінгу, де лекторами виступали активісти Сергій Стерненко, Марина Хромих, Сергій Філімонов, Олексій Ковжун та інші, 3 листопада до неї в приміщення завітали поліцейські.

«Вони відмовились показувати свої документи через те, що я відмовилась пускати їх у приватну власність, а свій приїзд пояснили тим, що на нас поскаржились мешканці будинку. Чому вони приїхали  наступного дня і чому питають про записи камер спостереження – залишилось без відповіді. Розмова закінчилась на підвищених тонах і я відправила їх подалі», – пише Чирва.

А вже увечері, коли активістка перебувала вдома з дитиною, їй почали десятки разів дзвонити в домофон. Коли активістка врешті підняла слухавку домофону і попросила припинити «бавитись», їй подзвонили останній раз з словами: «Хаджинова, осталась одна дома?» ( Хаджинова – дівоче прізвище Чирви – Ред.).

«Звичайно я злякалась, тому що була вдома з маленькою донечкою. Я одразу зателефонувала на 102. В цей момент, почали скажено гупати в двері та смикати ручку! Я знову зателефонувала в поліцію, і мені сказали, що патруль приїде за лічені хвилини», – описує активістка.

Проте навіть за півтори години патруль так і не приїхав. Коли Аліса вкотре зателефонувала в поліцію з претензією, чому досі на її виклик не відреагували, з анонімного номеру їй подзвонив чоловік, який представився патрульним.

«І сміючись, мені в слухавку, сказав, дослівно: «Ну если сильно надо, мы можем сейчас подъехать». Цинічність ситуації перевищує всі допустимі межі. Поліція за часів Авакова знахабніла ще гірше, ніж була до реформи. Люди, які їм незручні та мають чітку громадянську позицію, є для них загрозою, тому усіма методами, навіть найганебнішими, вони намагаються змусити нас боятись», – обурюються Чирва.

Як розповіла в коментарі виданню ZMINA активістка, після цього випадку вона вимушена була терміново відвезти свою дитину в інше місто до батьків задля її безпеки. А сама планує подавати в Державне бюро розслідувань скаргу на бездіяльність поліції.

Ці погрози активістка пов’язує зі своєю участю в «Академії вуличного протесту» і надання для заходу свого приміщення.

За її словами, громадський рух «Гонор», який організовував захід, давно перебуває в немилості у поліції та у самого міністра внутрішніх справ Арсена Авакова зокрема. Представники «Гонору» 6 лютого провели акцію під будинком Авакова в Італії. Тоді паркан навколо вілли завішали портретами вбитих і побитих громадських діячів і журналістів, щодо яких не визначені виконавці та замовники нападів та вбивств. Після чого в учасників цієї акції з’явилися проблеми з в’їздом в країни Євросоюзу як в осіб, які «перебувають на внутрідержавному поліцейському обліку».

Чирва, крім акції «Гонору», також регулярно бере участь в заходах ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?».

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter